Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Kiełbasę kroimy w plastry
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia)
- Do miski wydrążamy miąższ z dyni, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy usmażoną kiełbasę i mieszamy
- Całość przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
- Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa śląska (450 g)
- Dynia makaronowa (420 g)
- Jajo kurze (408 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Oregano suszone (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Marchewka z oliwkami
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną.
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >Papryka faszerowana wołowiną
Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) bananowy z żółtkami
Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >