fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb893e03-996e-4311-9cfb-721a8b92ad08
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Kiełbasę kroimy w plastry
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia)
  • Do miski wydrążamy miąższ z dyni, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy usmażoną kiełbasę i mieszamy
  • Całość przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kiełbasa śląska (450 g)
  • Dynia makaronowa (420 g)
  • Jajo kurze (408 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >