fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb893e03-996e-4311-9cfb-721a8b92ad08
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Kiełbasę kroimy w plastry
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia)
  • Do miski wydrążamy miąższ z dyni, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy usmażoną kiełbasę i mieszamy
  • Całość przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kiełbasa śląska (450 g)
  • Dynia makaronowa (420 g)
  • Jajo kurze (408 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Jajecznica na maśle

Na patelni rozpuszczamy masło. Wybijamy jajka. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia.

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >