fbpx
logo
Szukaj
open close

Lukrowany placek truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52d3e7ad-418f-4581-add2-2e0b39795600
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lukrowany placek truskawkowy

Przygotowanie

Placek truskawkowy

  • Z truskawek usuwamy szypułki i 1/4 ilości truskawek rozgniatamy widelcem
  • Do garnka wrzucamy rozgniecione truskawki, wsypujemy cukier i mąkę, dolewamy wodę, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając (gotujemy do momentu, aż mieszanka zacznie bulgotać i zgęstnieję)
  • Od momentu kiedy mieszanka zacznie bulgotać gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Garnek ściągamy z kuchenki i odstawiamy na czas przygotowywania spodu
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
  • Pusty spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie wyciągamy spód z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ser ubijamy do gładkości, a następnie rozsmarowujemy go na dnie upieczonego i ostudzonego placka
  • Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i układamy na serze, a następnie wylewamy mieszankę
  • Placek wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (lub do czasu, aż zgęstnieję)

Spód kokosowy – placek odkryty

  • Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do osobnej miski przelewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) i całość dokładnie mieszamy
  • Na końcu dodajemy mąkę i całość dokładnie ugniatamy przez ok. 1 minutę, aby powstało jednolite ciasto
  • Masę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami woskowanego papieru w następujący sposób:
  • Arkusz woskowanego papieru kładziemy na płaskiej powierzchni i przyklejamy jego krawędzie tak, aby się nie przesuwał
  • Z ciasto formujemy kulę i kładziemy na samym środku arkusza, a następnie rozpłaszczamy ją ręką na ok. 6 cm średnicę
  • Na cieście kładziemy drugi arkusz woskowanego papieru i rozwałkowujemy ciasto na grubość nie większą niż 3 mm
  • Pod dolny arkusz papieru wsuwamy jakiś sztywny, płaski przedmiot (np. łopatkę do pizzy lub blachę) – będzie on podtrzymywał ciasto w czasie, gdy je obrócimy i włożymy do foremki
  • Ściągamy górny arkusz papieru, jedną rękę wkładamy pod płaski przedmiot i delikatnym, ale zdecydowanym ruchem obracamy ciasto nad foremką
  • Kształt ciasta dopasowujemy do foremki i ściągamy papier (wszelkie pęknięcia lub dziury zalepiamy poprzez dociśnięcie krawędzi ciasta, a tam, gdzie jest potrzeba, dolepiamy kawałki)
  • Odcinamy ciasto wystające poza foremkę i ozdabiamy brzeg wg uznania
  • Placek pieczemy wg przepisu na placek truskawkowy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Placek truskawkowy

  • Truskawka (900 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Ser Mascarpone (85 g)
  • Mąka kukurydziana (36 g)

Spód kokosowy – placek odkryty

  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka kokosowa (65 g)
  • Masło (60 g)
  • Płatki kokosowe (45 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - 24 cm, Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasta z buraków

Buraka przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Ciasto jogurtowo-bananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o boku 20 cm) i wykładamy papierem do pieczenia Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier, dodajemy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki orzechowe bez cukru

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem…

WIĘCEJ >

Cukinia w curry z octem

Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz przyprawy, mieszamy i całość gotujemy przez ok. 1 minutę Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm Na dno słoików wsypujemy…

WIĘCEJ >