fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placek limonkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf3557879-222b-4b0f-9018-c98c79682dc0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placek limonkowy

Przygotowanie

  • Tłuszcz schładzamy i kroimy w kostkę
  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy tłuszcz i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie miksujemy składniki
  • Cały czas miksując dolewamy do masy tyle wody, aby ciasto miało konsystencję grubej bułki tartej
  • Następnie przenosimy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy
  • Ciasto zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę (najlepiej o średnicy 18 cm) lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenosimy ciasto do formy
  • Placek przykrywamy papierem, na wierzch wsypujemy suchy ryż i pieczemy ciasto przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy placek jeszcze przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy go do ostygnięcia
  • Żółtka ucieramy z mlekiem, sokiem i skórką z limonki przez ok. 2-3 minuty, na gładką masę
  • Następnie przenosimy masę limonkową na ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki
  • Limonkę kroimy w plasterki
  • Przed podaniem posypujemy placek cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Sok z limonki (bio) (125 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Woda (45 ml)
  • Limonka (30 g)
  • Limonka – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Stolnica, Wałek, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Racuchy z serem

Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszony ser, żółtka oraz cukry i dokładnie miksujemy Następnie dosypujemy mąkę i ponownie miksujemy W osobnej misce ubijamy białka z solą, a następnie przenosimy je do miski z ciastem i…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie układamy na papierze i skrapiamy połową tłuszczu Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut…

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >