Placek wiśniowy
Placek wiśniowy
Przygotowanie
Placek wiśniowy
- Wiśnie drylujemy
- Cukier mieszamy z mąką i wodą w garnku, a następnie stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając (gotujemy do momentu, aż mieszanka zacznie bulgotać i zgęstnieję)
- Mieszankę gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę (powinna być bardzo gęsta)
- Dodajemy wiśnie i tłuszcz, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (nadzienie powinno być gęste, jeśli nie jest – dodajemy więcej mąki i gotujemy, aż stężeję)
- Garnek ściągamy z kuchenki i odstawiamy na czas przygotowywania spodu
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
- Gotowy, pusty spód pieczemy przez ok. 8-10 minut
- Następnie wyciągamy spód z piekarnika, wypełniamy nadzieniem, kładziemy na nie górną część ciasta układając kratkę i posypujemy cukrem
- Placek wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Spód kokosowy – placek zakryty
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do osobnej miski przelewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) i całość dokładnie mieszamy
- Na końcu dodajemy mąkę i całość dokładnie ugniatamy przez ok. 1 minutę, aby powstało jednolite ciasto
- Masę dzielimy na dwie części (jedna powinna być dwa razy większa od drugiej – możemy podzielić masę na trzy równe części, po czym dwie z nich połączyć) i większą z nich rozwałkowujemy między dwoma arkuszami woskowanego papieru w następujący sposób:
- Arkusz woskowanego papieru kładziemy na płaskiej powierzchni i przyklejamy jego krawędzie tak, aby się nie przesuwał
- Z ciasto formujemy kulę i kładziemy na samym środku arkusza, a następnie rozpłaszczamy ją ręką na ok. 6 cm średnicę
- Na cieście kładziemy drugi arkusz woskowanego papieru i rozwałkowujemy ciasto na grubość nie większą niż 3 mm
- Pod dolny arkusz papieru wsuwamy jakiś sztywny, płaski przedmiot (np. łopatkę do pizzy lub blachę) – będzie on podtrzymywał ciasto w czasie, gdy je obrócimy i włożymy do foremki
- Ściągamy górny arkusz papieru, jedną rękę wkładamy pod płaski przedmiot i delikatnym, ale zdecydowanym ruchem obracamy ciasto nad foremką
- Kształt ciasta dopasowujemy do foremki i ściągamy papier (wszelkie pęknięcia lub dziury zalepiamy poprzez dociśnięcie krawędzi ciasta, a tam, gdzie jest potrzeba, dolepiamy kawałki)
- Odcinamy ciasto wystające poza foremkę i ozdabiamy brzeg wg uznania
- Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, którymi następnie na zmianę przykrywamy nadzienie (w kratkę)
- Placek pieczemy wg przepisu na placek wiśniowy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Placek wiśniowy
- Wiśnia (świeża) (650 g)
- Woda (185 ml)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Mąka kukurydziana (30 g)
- Masło (15 g)
Spód kokosowy – placek zakryty
- Jajo kurze (153 g)
- Mąka kokosowa (100 g)
- Masło (80 g)
- Płatki kokosowe (70 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Smoothie truskawkowe
Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek
WIĘCEJ >Babeczki owsiane z borówkami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy płatki i przyprawy (sól), mieszamy i odstawiamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz syrop klonowy i ubijamy Następnie…
WIĘCEJ >Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…
WIĘCEJ >