Placek wiśniowy
Placek wiśniowy
Przygotowanie
Placek wiśniowy
- Wiśnie drylujemy
- Cukier mieszamy z mąką i wodą w garnku, a następnie stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając (gotujemy do momentu, aż mieszanka zacznie bulgotać i zgęstnieję)
- Mieszankę gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę (powinna być bardzo gęsta)
- Dodajemy wiśnie i tłuszcz, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 1-2 minuty (nadzienie powinno być gęste, jeśli nie jest – dodajemy więcej mąki i gotujemy, aż stężeję)
- Garnek ściągamy z kuchenki i odstawiamy na czas przygotowywania spodu
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
- Gotowy, pusty spód pieczemy przez ok. 8-10 minut
- Następnie wyciągamy spód z piekarnika, wypełniamy nadzieniem, kładziemy na nie górną część ciasta układając kratkę i posypujemy cukrem
- Placek wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Spód kokosowy – placek zakryty
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do osobnej miski przelewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) i całość dokładnie mieszamy
- Na końcu dodajemy mąkę i całość dokładnie ugniatamy przez ok. 1 minutę, aby powstało jednolite ciasto
- Masę dzielimy na dwie części (jedna powinna być dwa razy większa od drugiej – możemy podzielić masę na trzy równe części, po czym dwie z nich połączyć) i większą z nich rozwałkowujemy między dwoma arkuszami woskowanego papieru w następujący sposób:
- Arkusz woskowanego papieru kładziemy na płaskiej powierzchni i przyklejamy jego krawędzie tak, aby się nie przesuwał
- Z ciasto formujemy kulę i kładziemy na samym środku arkusza, a następnie rozpłaszczamy ją ręką na ok. 6 cm średnicę
- Na cieście kładziemy drugi arkusz woskowanego papieru i rozwałkowujemy ciasto na grubość nie większą niż 3 mm
- Pod dolny arkusz papieru wsuwamy jakiś sztywny, płaski przedmiot (np. łopatkę do pizzy lub blachę) – będzie on podtrzymywał ciasto w czasie, gdy je obrócimy i włożymy do foremki
- Ściągamy górny arkusz papieru, jedną rękę wkładamy pod płaski przedmiot i delikatnym, ale zdecydowanym ruchem obracamy ciasto nad foremką
- Kształt ciasta dopasowujemy do foremki i ściągamy papier (wszelkie pęknięcia lub dziury zalepiamy poprzez dociśnięcie krawędzi ciasta, a tam, gdzie jest potrzeba, dolepiamy kawałki)
- Odcinamy ciasto wystające poza foremkę i ozdabiamy brzeg wg uznania
- Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, którymi następnie na zmianę przykrywamy nadzienie (w kratkę)
- Placek pieczemy wg przepisu na placek wiśniowy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Placek wiśniowy
- Wiśnia (świeża) (650 g)
- Woda (185 ml)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Mąka kukurydziana (30 g)
- Masło (15 g)
Spód kokosowy – placek zakryty
- Jajo kurze (153 g)
- Mąka kokosowa (100 g)
- Masło (80 g)
- Płatki kokosowe (70 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.