fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placek cytrynowo-kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4daa73f-139e-438d-9245-9fa6b136d840
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placek cytrynowo-kokosowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ciastem wykładamy dno i brzegi blachy (najlepiej o wymiarach 20 cm x 30 cm)
  • Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, po czym wsypujemy do niego trochę surowego ryżu i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Następnie ściągamy z ciasta papier z ryżem i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 5 minut
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy na gładką masę
  • Do masy wybijamy po kolei jaja i dokładnie ucieramy
  • Nie wyłączając miksera dodajemy do masy jogurt, sok z skórkę z cytryny oraz połowę wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy
  • Następnie przelewamy masę na spód ciasta, posypujemy z wierzchu pozostałymi wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż placek stwardnieję i nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Cytryna – skórka (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gofry gryczane

Kaszę wsypujemy do blendera i mielimy Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą) i ponownie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy…

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Ryż z warzywami

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12-14 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Pomidorowe udka kurczaka z ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego Na gorącą patelnię…

WIĘCEJ >