fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek cytrynowo-kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4daa73f-139e-438d-9245-9fa6b136d840
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek cytrynowo-kokosowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ciastem wykładamy dno i brzegi blachy (najlepiej o wymiarach 20 cm x 30 cm)
  • Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, po czym wsypujemy do niego trochę surowego ryżu i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Następnie ściągamy z ciasta papier z ryżem i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 5 minut
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy na gładką masę
  • Do masy wybijamy po kolei jaja i dokładnie ucieramy
  • Nie wyłączając miksera dodajemy do masy jogurt, sok z skórkę z cytryny oraz połowę wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy
  • Następnie przelewamy masę na spód ciasta, posypujemy z wierzchu pozostałymi wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż placek stwardnieję i nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Cytryna – skórka (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Kremowa zupa jarzynowa

Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut (do miękkości) Zieleninę siekamy Kalafior z brokułem przenosimy do blendera, dodajemy zieleninę oraz mleko i całość blendujemy na jednolitą…

WIĘCEJ >

Słodkie ciasteczka cynamonowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go Do miski wsypujemy drożdże i 1/3 ilości cukru białego, dolewamy ciepłą wodę (3 łyżki) i całość dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe…

WIĘCEJ >

Napój kokosowy na ciepło

W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut

WIĘCEJ >