fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek cytrynowo-kokosowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4daa73f-139e-438d-9245-9fa6b136d840
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek cytrynowo-kokosowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ciastem wykładamy dno i brzegi blachy (najlepiej o wymiarach 20 cm x 30 cm)
  • Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, po czym wsypujemy do niego trochę surowego ryżu i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Następnie ściągamy z ciasta papier z ryżem i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 5 minut
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy na gładką masę
  • Do masy wybijamy po kolei jaja i dokładnie ucieramy
  • Nie wyłączając miksera dodajemy do masy jogurt, sok z skórkę z cytryny oraz połowę wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy
  • Następnie przelewamy masę na spód ciasta, posypujemy z wierzchu pozostałymi wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż placek stwardnieję i nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Cytryna – skórka (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto jogurtowo-bananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o boku 20 cm) i wykładamy papierem do pieczenia Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier, dodajemy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki makowe bez cukru

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem…

WIĘCEJ >

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >

Baton z amarantusem

Orzechy i owoce suszone drobniej kroimy Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając Do orzechów dodajemy płatki owsiane, mieszamy i podpiekamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy sezam, mieszamy i…

WIĘCEJ >