fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek brzoskwiniowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c465b3a1c-ffd5-4330-9e00-309fa54b8df9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek brzoskwiniowy

Przygotowanie

Placek brzoskwiniowy

  • Brzoskwinie kroimy na kawałki (pestki usuwamy)
  • Do garnka wsypujemy cukier, mąkę i przyprawy, dodajemy tłuszcz, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
  • Garnek stawiamy na kuchenkę i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż mieszanka zacznie bulgotać i zgęstnieję
  • Dodajemy brzoskwinie i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (nadzienie powinno być gęste, jeśli nie jest – dodajemy więcej mąki i gotujemy, aż stężeję)
  • Garnek ściągamy z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
  • Spód placka wypełniamy nadzieniem, kładziemy na nie górną część ciasta układając kratkę i posypujemy cukrem
  • Placek wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Spód kokosowy – placek zakryty

  • Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do osobnej miski przelewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) i całość dokładnie mieszamy
  • Na końcu dodajemy mąkę i całość dokładnie ugniatamy przez ok. 1 minutę, aby powstało jednolite ciasto
  • Masę dzielimy na dwie części (jedna powinna być dwa razy większa od drugiej – możemy podzielić masę na trzy równe części, po czym dwie z nich połączyć) i większą z nich rozwałkowujemy między dwoma arkuszami woskowanego papieru w następujący sposób:
  • Arkusz woskowanego papieru kładziemy na płaskiej powierzchni i przyklejamy jego krawędzie tak, aby się nie przesuwał
  • Z ciasto formujemy kulę i kładziemy na samym środku arkusza, a następnie rozpłaszczamy ją ręką na ok. 6 cm średnicę
  • Na cieście kładziemy drugi arkusz woskowanego papieru i rozwałkowujemy ciasto na grubość nie większą niż 3 mm
  • Pod dolny arkusz papieru wsuwamy jakiś sztywny, płaski przedmiot (np. łopatkę do pizzy lub blachę) – będzie on podtrzymywał ciasto w czasie, gdy je obrócimy i włożymy do foremki
  • Ściągamy górny arkusz papieru, jedną rękę wkładamy pod płaski przedmiot i delikatnym, ale zdecydowanym ruchem obracamy ciasto nad foremką
  • Kształt ciasta dopasowujemy do foremki i ściągamy papier (wszelkie pęknięcia lub dziury zalepiamy poprzez dociśnięcie krawędzi ciasta, a tam, gdzie jest potrzeba, dolepiamy kawałki)
  • Odcinamy ciasto wystające poza foremkę i ozdabiamy brzeg wg uznania
  • Spód wypełniamy nadzieniem
  • Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, którymi następnie na zmianę przykrywamy nadzienie (w kratkę)
  • Placek pieczemy wg przepisu na placek brzoskwiniowy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Placek brzoskwiniowy

  • Brzoskwinia (680 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cukier trzcinowy (75 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Spód kokosowy – placek zakryty

  • Jajo kurze (153 g)
  • Mąka kokosowa (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Płatki kokosowe (70 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - 24 cm, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placek limonkowy

Tłuszcz schładzamy i kroimy w kostkę Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy tłuszcz i wkładamy do zamrażarki na (…)

WIĘCEJ >

Placek cytrynowo-kokosowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ciastem wykładamy dno i brzegi blachy (najlepiej o wymiarach 20 cm x 30 (…)

WIĘCEJ >

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych (…)

WIĘCEJ >

Placek żurawinowy

Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż (…)

WIĘCEJ >

Placek truskawkowy z kruszonką

Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >