fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z orzechami i morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8c764e5-c621-4a9b-b8a1-0edee88cfd26
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z orzechami i morelami

Przygotowanie

  • Szalotkę, orzechy, morele i zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szalotkę oraz orzechy i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę oraz pokruszony ser i mieszamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos będzie gładki, a ser się rozpuści)
  • Dodajemy morele, mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego rondla
  • Dodajemy sos i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ser pleśniowy (100 g)
  • Morela suszona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak po meksykańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Mięso kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >

Zupa z soczewicy

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy soczewicę wraz z zalewą, dolewamy bulion i zagotowujemy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w…

WIĘCEJ >