Makaron z pieczonymi warzywami
Makaron z pieczonymi warzywami
Przygotowanie
- Papryki kroimy w plastry
- Bakłażana kroimy w plasterki
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier układamy paprykę, bakłażana, cebulę oraz czosnek (wraz z łupinami), całość skrapiamy tłuszczem (oliwą) i potrząsamy formą, tak aby dokładnie wymieszać składniki
- Następnie posypujemy warzywa przyprawami (ziołami i pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Po ok. 15 minutach obracamy warzywa na drugą stronę
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i dodajemy pomidory (rozkładamy równomiernie)
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy, a następnie mieszanką polewamy warzywa
- Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na talerze nakładamy makaron, na wierzch nakładamy warzywa i całość posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (300 g)
- Papryka żółta (300 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (250 g)
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Czosnek (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (30 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka parmeńska, rukola i parmezan z orzeszkami pini
Na talerzu układamy rukolę i szynkę, a na wierzch ścieramy ser Całość posypujemy orzeszkami i skrapiamy oliwą
WIĘCEJ >Ciastka z tapioką
Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…
WIĘCEJ >Makaron z kurczakiem po singapursku
Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 30 minut Marchew obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Zupa z owocami morza
Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…
WIĘCEJ >