fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z pieczonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9b819d4-b701-47a4-8039-ec3279ee14f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z pieczonymi warzywami

Przygotowanie

  • Papryki kroimy w plastry
  • Bakłażana kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy paprykę, bakłażana, cebulę oraz czosnek (wraz z łupinami), całość skrapiamy tłuszczem (oliwą) i potrząsamy formą, tak aby dokładnie wymieszać składniki
  • Następnie posypujemy warzywa przyprawami (ziołami i pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po ok. 15 minutach obracamy warzywa na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i dodajemy pomidory (rozkładamy równomiernie)
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy, a następnie mieszanką polewamy warzywa
  • Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch nakładamy warzywa i całość posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Papryka żółta (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (250 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron z dwoma serami

Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Makaron kukurydziany z warzywami i tofu

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na (…)

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy (…)

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy (…)

WIĘCEJ >