fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z pieczonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-281
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z pieczonymi warzywami

Przygotowanie

  • Papryki kroimy w plastry
  • Bakłażana kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy paprykę, bakłażana, cebulę oraz czosnek (wraz z łupinami), całość skrapiamy tłuszczem (oliwą) i potrząsamy formą, tak aby dokładnie wymieszać składniki
  • Następnie posypujemy warzywa przyprawami (ziołami i pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po ok. 15 minutach obracamy warzywa na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i dodajemy pomidory (rozkładamy równomiernie)
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy, a następnie mieszanką polewamy warzywa
  • Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch nakładamy warzywa i całość posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Papryka żółta (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (250 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę skrapiamy tłuszczem Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i przenosimy na blachę Ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Guacamole z ogórkowymi kanapkami

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy, a następnie przenosimy do miski Paprykę kroimy w drobną kostkę i…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >