fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z pieczonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9b819d4-b701-47a4-8039-ec3279ee14f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z pieczonymi warzywami

Przygotowanie

  • Papryki kroimy w plastry
  • Bakłażana kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy paprykę, bakłażana, cebulę oraz czosnek (wraz z łupinami), całość skrapiamy tłuszczem (oliwą) i potrząsamy formą, tak aby dokładnie wymieszać składniki
  • Następnie posypujemy warzywa przyprawami (ziołami i pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po ok. 15 minutach obracamy warzywa na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i dodajemy pomidory (rozkładamy równomiernie)
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy, a następnie mieszanką polewamy warzywa
  • Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch nakładamy warzywa i całość posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Papryka żółta (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (250 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka parmeńska, rukola i parmezan z orzeszkami pini

Na talerzu układamy rukolę i szynkę, a na wierzch ścieramy ser Całość posypujemy orzeszkami i skrapiamy oliwą

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem po singapursku

Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 30 minut Marchew obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >