fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron zapiekany ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ee84034-ff4f-41b7-b667-d1e372890d11
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron zapiekany ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Pomidory i zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski z makaronem
  • Do miski z serem dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy i zieleninę, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski z sosem przenosimy do miski z makaronem i całość dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnego makaronu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (1000 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Koper (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron kukurydziany z warzywami i tofu

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na (…)

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir (…)

WIĘCEJ >

Makaron z masłem i groszkiem

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli sól jest dodana w składnikach) wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na (…)

WIĘCEJ >

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie (…)

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy (…)

WIĘCEJ >