fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Malinowe babeczki z jogurtem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cddfe1713-d2ff-4e86-b808-c38345b02d5e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Malinowe babeczki z jogurtem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy papierowymi foremkami
  • Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy tłuszcz, ekstrakt z wanilii i połowę jogurtu, wybijamy jaja i całość dokładnie blendujemy
  • Ciasto przenosimy do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż babeczki wyrosną i będą złote)
  • Następnie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut, po czym przenosimy babeczki na ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy
  • Z babeczek odcinamy wierzchołki i odkładamy
  • Łyżeczką wydrążamy w każdej babeczce zagłębienie usuwając mniej więcej dwie łyżeczki ciasta
  • Następnie do środka każdej babeczki nakładamy jogurt, dodajemy maliny i przykrywamy wierzchołkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jogurt grecki (200 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Malina (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę Kapustę drobno szatkujemy Ser ścieramy na…

WIĘCEJ >

Owocowe palmy

Marchew obieramy, kroimy na plaster, a plastra wycinamy słoneczko Kiwi obieramy i kroimy na pół plastry Banana obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry Pomarańczę kroimy na pół plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z kiełbasą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę grubo siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Odcinamy końcówki kiełbas i wyciskamy mięso (skórki wyrzucamy), a następnie drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >