Malinowe babeczki z jogurtem
Malinowe babeczki z jogurtem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Formę do pieczenia wykładamy papierowymi foremkami
- Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy tłuszcz, ekstrakt z wanilii i połowę jogurtu, wybijamy jaja i całość dokładnie blendujemy
- Ciasto przenosimy do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż babeczki wyrosną i będą złote)
- Następnie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut, po czym przenosimy babeczki na ruszt do całkowitego ostygnięcia
- Do miski wlewamy jogurt, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy
- Z babeczek odcinamy wierzchołki i odkładamy
- Łyżeczką wydrążamy w każdej babeczce zagłębienie usuwając mniej więcej dwie łyżeczki ciasta
- Następnie do środka każdej babeczki nakładamy jogurt, dodajemy maliny i przykrywamy wierzchołkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jogurt grecki (200 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Malina (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę Kapustę drobno szatkujemy Ser ścieramy na…
WIĘCEJ >Owocowe palmy
Marchew obieramy, kroimy na plaster, a plastra wycinamy słoneczko Kiwi obieramy i kroimy na pół plastry Banana obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry Pomarańczę kroimy na pół plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese z kiełbasą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę grubo siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Odcinamy końcówki kiełbas i wyciskamy mięso (skórki wyrzucamy), a następnie drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Marokański gulasz
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…
WIĘCEJ >