Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni
- Podlewamy odrobiną wody
- Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy
- Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą
- Pod koniec duszenia dodajemy masło i rozpuszczamy w daniu
- Dokładnie mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem bakłażana.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina mięso mielone (150 g)
- Bakłażan (120 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Papryka wędzona mielona (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Gulasz z sarny z wolnowaru
Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem
Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >