fbpx
logo
Szukaj
open close

Młode cebulki duszone w czerwonym winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22adac1c-f8c6-47af-bd12-a5e052206015
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Młode cebulki duszone w czerwonym winie

Przygotowanie

  • Cebulki obieramy ze skórki, następnie z każdej cebulki odkrawamy podstawę i górną część szczypioru (przy cebulkach pozostawiamy 3-4 cm szczypioru), po czym cebulki płuczemy i osuszamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulki i mieszamy do momentu, aż będą równomiernie pokryte tłuszczem
  • Następnie oprószamy cebulki przyprawami (solą i pieprzem) i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (dusimy do momentu, aż płyn odparuję, a cebulki będą miękkie, ale nie będą się rozpadały)
  • Po tym czasie przenosimy cebulki do salaretki, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cebulą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cebula szalotka ze szczypiorem (600 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Pomarańcza – skórka (1.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sos miętowy

Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.

WIĘCEJ >

Pesto ziołowe z jarmużu

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do blendera Do blendera dodajemy drożdże i całość dokładnie blendujemy Cały czas blendując stopniowo dolewamy tłuszcz Jeśli pesto jest zbyt gęste…

WIĘCEJ >

Guacamole

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i przenosimy do miski Dodajemy sok z limonki i zgniatamy awokado na gęstą pastę Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski Chili drobno siekamy i dodajemy do miski Pomidora…

WIĘCEJ >

Tradycyjny dressing do sałatki cezara

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do rondla Dodajemy żółtka jaj, ocet, musztardę oraz sos Worcestershire i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut, cały czas mieszając Następnie ściągamy rondel z kuchenki i…

WIĘCEJ >