fbpx
logo
Szukaj
open close

Młode cebulki duszone w czerwonym winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22adac1c-f8c6-47af-bd12-a5e052206015
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Młode cebulki duszone w czerwonym winie

Przygotowanie

  • Cebulki obieramy ze skórki, następnie z każdej cebulki odkrawamy podstawę i górną część szczypioru (przy cebulkach pozostawiamy 3-4 cm szczypioru), po czym cebulki płuczemy i osuszamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulki i mieszamy do momentu, aż będą równomiernie pokryte tłuszczem
  • Następnie oprószamy cebulki przyprawami (solą i pieprzem) i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (dusimy do momentu, aż płyn odparuję, a cebulki będą miękkie, ale nie będą się rozpadały)
  • Po tym czasie przenosimy cebulki do salaretki, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cebulą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cebula szalotka ze szczypiorem (600 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Pomarańcza – skórka (1.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Czerwona cebula faszerowana szynką

Na garnek kładziemy wkładkę do gotowania na parze, na wkładkę kładziemy nieobrane cebule i gotujemy przez ok. 25 minut, aż (…)

WIĘCEJ >

Karmelizowane cebulki

Cebulki obieramy (końcówki zostawiamy, aby nie rozpadły się podczas gotowania) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulki, dodajemy zieleninę (tymianek) i (…)

WIĘCEJ >

Balsamiczny mix cebulowy

Cebule białe kroimy na pół Cebule czerwone kroimy na ósemki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy wszystkie cebule, dodajemy liść laurowy (…)

WIĘCEJ >

Wątróbka z cebulką

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 20-25 minut (aż robi (…)

WIĘCEJ >

Tofucznica z cebulką i pomidorami

Cebulę siekamy Wrzucamy ją na patelnię i szklimy na złoty kolor Pomidory kroimy w kosteczkę Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory (…)

WIĘCEJ >