Młode cebulki duszone w czerwonym winie
Młode cebulki duszone w czerwonym winie
Przygotowanie
- Cebulki obieramy ze skórki, następnie z każdej cebulki odkrawamy podstawę i górną część szczypioru (przy cebulkach pozostawiamy 3-4 cm szczypioru), po czym cebulki płuczemy i osuszamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulki i mieszamy do momentu, aż będą równomiernie pokryte tłuszczem
- Następnie oprószamy cebulki przyprawami (solą i pieprzem) i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (dusimy do momentu, aż płyn odparuję, a cebulki będą miękkie, ale nie będą się rozpadały)
- Po tym czasie przenosimy cebulki do salaretki, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cebulą.
Autor
Lista składników
- Cebula szalotka ze szczypiorem (600 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
- Pomarańcza – skórka (1.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.