Karmelizowane cebulki
Karmelizowane cebulki
Przygotowanie
- Cebulki obieramy (końcówki zostawiamy, aby nie rozpadły się podczas gotowania)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulki, dodajemy zieleninę (tymianek) i przyprawy (liść laurowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do momentu, aż cebulki będą miękkie)
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut (gotujemy tak długo, aby wyparował prawie cały płyn)
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Cebulki nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem cebuli.
Autor
Lista składników
- Cebula dymka (240 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Musztarda (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiące zapiekane szparagi
Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…
WIĘCEJ >Owocowy szaszłyk w czekoladzie
Czekoladę połamać i wrzucić do garnka Dodać mleko kokosowe i olej Na małym ogniu podgrzać aż się rozpuści NIE WOLNO zagotować Banana kroimy w plastry Gruszkę kroimy w kostkę Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy i usuwamy okrągły…
WIĘCEJ >Pieczeń, ser, jajo, awokado
Ser, jajo, awokado Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w…
WIĘCEJ >Sałatka na ostro
Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…
WIĘCEJ >