fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karmelizowane cebulki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd609f003-3ab6-4230-b5eb-0670d72353d7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karmelizowane cebulki

Przygotowanie

  • Cebulki obieramy (końcówki zostawiamy, aby nie rozpadły się podczas gotowania)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulki, dodajemy zieleninę (tymianek) i przyprawy (liść laurowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do momentu, aż cebulki będą miękkie)
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut (gotujemy tak długo, aby wyparował prawie cały płyn)
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Cebulki nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną (natką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem cebuli.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula dymka (240 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiące zapiekane szparagi

Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…

WIĘCEJ >

Owocowy szaszłyk w czekoladzie

Czekoladę połamać i wrzucić do garnka Dodać mleko kokosowe i olej Na małym ogniu podgrzać aż się rozpuści NIE WOLNO zagotować Banana kroimy w plastry Gruszkę kroimy w kostkę Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy i usuwamy okrągły…

WIĘCEJ >

Pieczeń, ser, jajo, awokado

Ser, jajo, awokado Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w…

WIĘCEJ >

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >