fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane cebule

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-15
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane cebule

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte cebule przecinamy na pół (od części łodygowej do części korzeniowej) i wydrążamy wnętrze (tak aby zostawić min. dwie warstwy zewnętrzne)
  • Wydrążoną część cebuli, suszone pomidory, anchois i ser (ricottę) drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
  • Dodajemy kapary, posiekaną zieleninę, pieprz oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Połówki cebuli wypełniamy powstałym farszem, kładziemy na blachę i posypujemy startym serem (parmezanem)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych faszerowanych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (400 g)
  • Ser Rricotta (300 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kapary (40 g)
  • Sardynka (szprot) w oleju (30 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Oregano (świeże) (6 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kalafior w sosie serowym

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ser ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka ze spaghetti

Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Orzechy drobno siekamy Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na…

WIĘCEJ >

Małże zapiekane z ryżem i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek, zieleninę (bazylię i połowę natki) oraz sok z cytryny i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Omlet z krewetkami

Omlet Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się masy) Następnie omleta przenosimy na talerz, na…

WIĘCEJ >