fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane cebule

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4008ea57-c133-476b-b7d5-b46cc71b92dd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Faszerowane cebule

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte cebule przecinamy na pół (od części łodygowej do części korzeniowej) i wydrążamy wnętrze (tak aby zostawić min. dwie warstwy zewnętrzne)
  • Wydrążoną część cebuli, suszone pomidory, anchois i ser (ricottę) drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski
  • Dodajemy kapary, posiekaną zieleninę, pieprz oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Połówki cebuli wypełniamy powstałym farszem, kładziemy na blachę i posypujemy startym serem (parmezanem)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych faszerowanych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula czerwona (400 g)
  • Ser Ricotta (300 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kapary (40 g)
  • Sardynka (szprot) w oleju (30 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Oregano (świeże) (6 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >

Placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie odciskamy ziemniaki z nadmiaru soku Dodajemy mąkę, sól oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy porcję ciasta i smażymy…

WIĘCEJ >

Jajo zielononóżki zapiekane w awokado z bekonem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek kroimy w drobną kostkę Awokado kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestkę i kładziemy na papier Do otworów w awokado wybijamy jaja i…

WIĘCEJ >

Halloween’owe pancakes

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, serem, paluszkami i szczypiorkiem)) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Ser…

WIĘCEJ >