Morelowy przysmak
Morelowy przysmak
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, dolewamy syrop z moreli, dodajemy owoce i mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, 2/3 ilości cukru oraz przyprawy (cynamon) i mieszamy
- Następnie dodajemy tłuszcz i rozcieramy mieszaninę w palcach, aby przypominała konsystencję bułki tartej
- Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Nabieramy po 1 łyżce masy, z której formujemy krążki, po czym układamy je na morelach
- Deser posypujemy pozostałym cukrem i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia przysmaków.
Autor
Lista składników
- Brzoskwinia w puszce (300 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cynamon mielony (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pudding Chia z musem bananowym
Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy i…
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar
Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Owsianka dla dziecka 8
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >