Morelowy przysmak
Morelowy przysmak
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, dolewamy syrop z moreli, dodajemy owoce i mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, 2/3 ilości cukru oraz przyprawy (cynamon) i mieszamy
- Następnie dodajemy tłuszcz i rozcieramy mieszaninę w palcach, aby przypominała konsystencję bułki tartej
- Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Nabieramy po 1 łyżce masy, z której formujemy krążki, po czym układamy je na morelach
- Deser posypujemy pozostałym cukrem i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia przysmaków.
Autor
Lista składników
- Brzoskwinia w puszce (300 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cynamon mielony (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem dyniowym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Racuchy gryczane z morelami
Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…
WIĘCEJ >Marchewka z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięcia – ptaszek z warzywami
Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >