fbpx
logo
Szukaj
open close

Morelowy przysmak

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cebbafc-9838-48dc-b2cb-0b6d15410453
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Morelowy przysmak

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, dolewamy syrop z moreli, dodajemy owoce i mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, 2/3 ilości cukru oraz przyprawy (cynamon) i mieszamy
  • Następnie dodajemy tłuszcz i rozcieramy mieszaninę w palcach, aby przypominała konsystencję bułki tartej
  • Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Nabieramy po 1 łyżce masy, z której formujemy krążki, po czym układamy je na morelach
  • Deser posypujemy pozostałym cukrem i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia przysmaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brzoskwinia w puszce (300 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Fasolka w sosie cytrynowym

Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół Zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy osoloną wodę Przygotowujemy miskę z wodą i lodem Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szczypiorek drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka Dodajemy maślankę, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę…

WIĘCEJ >

Tortilla kukurydziana

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Z uzyskanego ciasta odrywamy kawałki, a następnie rozwałkowujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy placki i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >