Muffinki bananowe
Muffinki bananowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami
- Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz przyprawy (sól i cynamon) i mieszamy
- Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, po czym ściągamy rondel z kuchenki
- Banany obieramy, wrzucamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem
- Orzechy drobno siekamy
- Tłuszcz przelewamy do osobnej miski z bananami, dodajemy cukier, syrop i ekstrakt, wybijamy jaja i całość dokładnie miksujemy
- Suche składniki dodajemy do mokrych składników i całość miksujemy do momentu, aż się dobrze połączą
- Do masy dodajemy orzechy oraz borówki i mieszamy
- Masę przelewamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i pieczemy przez ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 muffinki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia muffinów.
Autor
Lista składników
- Banan (360 g)
- Mąka owsiana (210 g)
- Cukier trzcinowy (120 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (110 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Syrop klonowy (80 g)
- Borówka (70 g)
- Orzech włoski (55 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Wanilia – ekstrakt (2 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z jesiennych zbiorów z dynią
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę Blachę wykładamy folią aluminiową Dynię rozkładamy na folii, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Blachę wkładamy do piekarnika na ok….
WIĘCEJ >Sorbet z owoców jagodowych
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Masę przelewamy do maszynki do lodów i zamrażamy sorbet zgodnie z instrukcją producenta Sorbet przenosimy…
WIĘCEJ >Omlet z kiełkami
Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).
WIĘCEJ >Dynia grillowana i jajo sadzone
Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…
WIĘCEJ >