fbpx
logo
Szukaj
open close

Mus gruszkowy z pistacjami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba6c13e7-6194-4a6d-b491-a911859990fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mus gruszkowy z pistacjami

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne
  • Następnie wkładamy gruszki do rondla i zalewamy wodą oraz sokiem z cytryny
  • Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do ostygnięcia
  • Rondel z gruszkami stawiamy na ogień, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości gruszek)
  • Po tym czasie wyciągamy gruszki z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączamy i wkładamy do blendera
  • Zawartość rondla gotujemy na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż 3/4 płynu odparuję)
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki, wyciągamy laskę wanilii, zeskrobujemy z niej nasiona i dodajemy do rondla, a strąk wyrzucamy
  • Żelatynę odsączamy, dodajemy do rondla i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Zawartość rondla przelewamy do blendera i blendujemy na gładką masę
  • Orzechy drobno siekamy (lub miażdżymy), dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
  • Foremki napełniamy masą gruszkową i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Przed podaniem foremki wkładamy na kilka sek. do gorącej wody, odwracamy dnem do góry i wyciągamy musy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gruszkami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Gruszka (800 g)
  • Woda (500 ml)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Żelatyna w proszku (6 g)
  • Wanilia – laska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremki do sufletów, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gruszki w czerwonym winie z cynamonem

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne Miąższ z gruszek skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał Do (…)

WIĘCEJ >

Babeczki imbirowo-gruszkowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia babeczek lekko natłuszczamy Do miski przesiewamy mąkę i proszek do (…)

WIĘCEJ >

Duszone gruszki

Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki. 

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >