Naleśniki sojowe z algami

Naleśniki sojowe z algami
Przygotowanie
- Algi drobno kroimy
- Na talerz wybijamy jaja, dodajemy białka i roztrzepujemy
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja oraz sól i delikatnie mieszamy
- Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
- Następnie dodajemy algi, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 30 minut
- Jeśli ciasto jest za gęste – dolewamy odrobinę wody
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
- Następnie dodajemy pianę do masy i delikatnie mieszamy
- Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na dużym ogniu
- Na patelnię wylewamy porcję masy, rozprowadzamy równomiernie po całej patelni i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
- Usmażonego naleśnika przenosimy na talerz i z całą masą postępujemy w ten sam sposób
- Naleśniki możemy podawać z dodatkiem ulubionych składników
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka sojowa (100 g)
- Mleko sojowe (100 ml)
- Jajo białko (60 g)
- Ulva (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Nori (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.