fbpx
logo
Szukaj
open close

Naleśniki z dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1aa9ec4a-9685-4fd2-a82b-c59f5da232a3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Naleśniki z dynią

Przygotowanie

Naleśniki z dynią

  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i włókna, a następnie kroimy miąższ w grubą kostkę
  • Kawałki dyni gotujemy na parze przez ok. 25-30 minut
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Do rondla wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy miód i imbir, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając
  • Następnie gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż płyn będzie miał konsystencję syropu), cały czas mieszając
  • Ugotowaną dynię przenosimy do miski i rozgniatamy na jednolitą masę
  • Następnie mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dodajemy do dyni syrop, a następnie twaróg
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 140 st. C
  • Każdy naleśnik smarujemy masą dyniową i składamy w trójkąt
  • Następnie układamy naleśniki na żaroodpornym talerzu i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika

Ciasto naleśnikowe

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, wybijamy jaja i dolewamy 1/5 ilości mleka
  • Następnie stopniowo dolewając pozostałe mleko, mieszamy rózgą kuchenną, do momentu, aż masa będzie gładka
  • Miskę z ciastem przykrywamy i odkładamy na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Naleśniki z dynią

  • Dynia (600 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (250 g)
  • Ser twarogowy krowi (100 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Imbir korzeń (10 g)

Ciasto naleśnikowe

  • Mleko krowie (250 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dynia zapiekana z ryżem

Dynię kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 cm i każdy z nich obieramy Następnie usuwamy z dyni pestki (…)

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki (…)

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i (…)

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię (…)

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 (…)

WIĘCEJ >