fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f67e49a-4037-472b-8d42-a7903628da2f

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Przygotowanie

  • Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem
  • Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli)
  • Gotowym kremem smarujemy kromki chleba gryczanego

Rady dietetyka

Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko). Przepis na chleb gryczany znajduje się powyżej w powiązanych.

Uwagi

Krem przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Przy blendowaniu orzechów lepiej jest zacząć od małych obrotów, by nie uszkodzić blendera.

Wypróbuj propozycję przyrządzenia nutelli z awokado (powiązane przepisy).

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 30 daktyli – 150 g (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez całą noc)
  • 50 g dowolnych orzechów i nasion* nerkowce, orzechy laskowe i migdały)
  • ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego, np. kokosowego (115 ml)
  • 2 łyżki karobu lub kakao (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 4 kromki chleba gryczanego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Blender
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >

Makaron z purée z dyni

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Po upieczeniu i ostudzeniu blendujemy dynię z mlekiem kokosowym i…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >