fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f67e49a-4037-472b-8d42-a7903628da2f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Przygotowanie

  • Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem
  • Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli)
  • Gotowym kremem smarujemy kromki chleba gryczanego

Rady dietetyka

Krem z daktyli może być wykorzystywany jako smarowidło do kanapek, naleśników lub placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (np. kawę, mleko).

Uwagi

Nutellę możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na przygotowanie chleba gryczanego na zakwasie.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Daktyl (150 g)
  • Mleko kokosowe (115 ml)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (100 g)
  • Orzech laskowy (20 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Migdał (15 g)
  • Orzech nerkowca (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon

WIĘCEJ >