fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f67e49a-4037-472b-8d42-a7903628da2f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Przygotowanie

  • Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem
  • Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli)
  • Gotowym kremem smarujemy kromki chleba gryczanego

Rady dietetyka

Krem z daktyli może być wykorzystany jako smarowidło do kanapek, naleśników, placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (kawę, mleko). Przepis na chleb gryczany znajduje się powyżej w powiązanych.

Uwagi

Krem przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Przy blendowaniu orzechów lepiej jest zacząć od małych obrotów, by nie uszkodzić blendera.

Wypróbuj propozycję przyrządzenia nutelli z awokado (powiązane przepisy).

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 30 daktyli – 150 g (świeżych wypestkowanych lub suszonych, moczonych przez całą noc)
  • 50 g dowolnych orzechów i nasion* nerkowce, orzechy laskowe i migdały)
  • ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego, np. kokosowego (115 ml)
  • 2 łyżki karobu lub kakao (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 4 kromki chleba gryczanego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Blender

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >