fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f67e49a-4037-472b-8d42-a7903628da2f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Przygotowanie

  • Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem
  • Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli)
  • Gotowym kremem smarujemy kromki chleba gryczanego

Rady dietetyka

Krem z daktyli może być wykorzystywany jako smarowidło do kanapek, naleśników lub placków, możemy przekładać nim ciasta i desery, a nawet słodzić nim ulubiony ciepły napój (np. kawę, mleko).

Uwagi

Nutellę możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na przygotowanie chleba gryczanego na zakwasie.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Daktyl (150 g)
  • Mleko kokosowe (115 ml)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (100 g)
  • Orzech laskowy (20 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Migdał (15 g)
  • Orzech nerkowca (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >

Pieczone owoce z kruszonką

Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >