fbpx
logo
Szukaj
open close

Ogniste burritos z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c598b11e9-3b6e-4452-9618-5fc3f80fc4f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ogniste burritos z wołowiną

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (pieprz i garam masalę), mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wodę i dusimy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię na ok. 5 minut
  • Nadzienie rozkładamy na tortillach i zawijamy, a następnie przenosimy burritos na blachę
  • Burritos posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę, na wierzch kładziemy burritos i podajemy z pomidorową passatą (najlepiej jest ją wcześniej podgrzać)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burritos.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sałata lodowa (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (300 g)
  • Tortilla (280 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz kajeński (3 g)
  • Garam masala (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Toskański kurczak z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto Formę…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >