Ogniste burritos z wołowiną

Ogniste burritos z wołowiną
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (pieprz i garam masalę), mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy wodę i dusimy do momentu, aż sos zgęstnieję
- Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię na ok. 5 minut
- Nadzienie rozkładamy na tortillach i zawijamy, a następnie przenosimy burritos na blachę
- Burritos posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę, na wierzch kładziemy burritos i podajemy z pomidorową passatą (najlepiej jest ją wcześniej podgrzać)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burritos.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Sałata lodowa (400 g)
- Wołowina mięso mielone (300 g)
- Tortilla (280 g)
- Woda (250 ml)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż brązowy (100 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz kajeński (3 g)
- Garam masala (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.