fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ogniste burritos z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-297
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ogniste burritos z wołowiną

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (pieprz i garam masalę), mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wodę i dusimy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię na ok. 5 minut
  • Nadzienie rozkładamy na tortillach i zawijamy, a następnie przenosimy burritos na blachę
  • Burritos posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę, na wierzch kładziemy burritos i podajemy z pomidorową passatą (najlepiej jest ją wcześniej podgrzać)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burritos.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sałata lodowa (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (300 g)
  • Tortilla (280 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz kajeński (3 g)
  • Garam masala (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Galaretka z agaru

Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i podgrzewamy Dodajemy agar, słodzik oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia Następnie tak przygotowaną galaretkę przelewamy do misek (lub salaterek) i dodajemy owoce Galaretki odstawiamy…

WIĘCEJ >

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kukurydzą i serem

Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Cebulę obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Ściągamy garnek z kuchenki,…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >