Ogniste burritos z wołowiną
Ogniste burritos z wołowiną
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (pieprz i garam masalę), mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy wodę i dusimy do momentu, aż sos zgęstnieję
- Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię na ok. 5 minut
- Nadzienie rozkładamy na tortillach i zawijamy, a następnie przenosimy burritos na blachę
- Burritos posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę, na wierzch kładziemy burritos i podajemy z pomidorową passatą (najlepiej jest ją wcześniej podgrzać)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burritos.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Sałata lodowa (400 g)
- Wołowina mięso mielone (300 g)
- Tortilla (280 g)
- Woda (250 ml)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż brązowy (100 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz kajeński (3 g)
- Garam masala (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki wieprzowe z papryką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Wkładamy paprykę i pieczemy przez ok. 15 minut Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, przykrywamy czystą ścierką i odkładamy na ok. 5 minut Następnie ściągamy z papryki…
WIĘCEJ >Gęś z wolnowaru
Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Ziemniaki z ziołami i papryką
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami (kurkumą i kminem) i mieszamy, tak aby ziemniaki równomiernie pokryły się…
WIĘCEJ >Karmel daktylowy
Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
WIĘCEJ >