fbpx
logo
Szukaj
open close

Ogniste burritos z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c598b11e9-3b6e-4452-9618-5fc3f80fc4f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ogniste burritos z wołowiną

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy (pieprz i garam masalę), mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy wodę i dusimy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię na ok. 5 minut
  • Nadzienie rozkładamy na tortillach i zawijamy, a następnie przenosimy burritos na blachę
  • Burritos posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę, na wierzch kładziemy burritos i podajemy z pomidorową passatą (najlepiej jest ją wcześniej podgrzać)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burritos.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sałata lodowa (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (300 g)
  • Tortilla (280 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz kajeński (3 g)
  • Garam masala (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki wieprzowe z papryką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Wkładamy paprykę i pieczemy przez ok. 15 minut Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, przykrywamy czystą ścierką i odkładamy na ok. 5 minut Następnie ściągamy z papryki…

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z ziołami i papryką

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami (kurkumą i kminem) i mieszamy, tak aby ziemniaki równomiernie pokryły się…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >