Omlet z pieczarkami na rukoli
Omlet z pieczarkami na rukoli
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-5 minut
- W tym czasie do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem)
- Masę jajeczną wylewamy na patelnię z pieczarkami, delikatnie mieszamy (tak aby pieczarki były równomiernie rozłożone na całym omlecie) i smażymy przez ok. 3-5 minut (do momentu ścięcia się jaj)
- Na talerzu rozkładamy rukolę, a na nią przenosimy usmażony omlet
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Pieczarka (świeża) (60 g)
- Rukola (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywne pakory
Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a następnie przenosimy do miski Zieleninę i chili drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski i całość dokładnie…
WIĘCEJ >Mus gruszkowo-truskawkowy
Z truskawek usuwamy szypułki Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Mus przenosimy do miski (możemy udekorować owocami lub pestkami)
WIĘCEJ >Zdrowa sałatka buraczana ze świeżym szpinakiem
Buraki kroimy w pół plastry Z granatu wydrążamy pestki Na talerzu układamy szpinak, na wierzchu kładziemy buraki i całość posypujemy pestkami granatu, orzechami oraz przyprawami i polewamy tłuszczem
WIĘCEJ >Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >