fbpx
logo
Szukaj
open close

Omułki z bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95f10c7b-0205-4f47-9384-43f0f02f8da0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omułki z bazylią

Przygotowanie

Omułki

  • Omułki dokładnie szorujemy pod zimną, bieżącą wodą, odrywamy bisiory i odsączamy
  • Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paski
  • Omułki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż muszelki się otworzą (gotujemy na dużym ogniu)
  • Nad miską zawieszamy sitko
  • Omułki przenosimy na sitko i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Następnie omułki wyciągamy z muszli i przenosimy do miski
  • Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy (1 łyżka wywaru na 500 g omułków)
  • Zabieramy się za przygotowywanie sosu
  • Omułki polewamy sosem i dokładnie mieszamy
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, na wierzch nakładamy omułki i dekorujemy bazylią

Sos

  • Bazylię kroimy w paski
  • Do miski wkładamy musztardę, dodajemy ocet oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy
  • Stopniowo dolewamy jogurt, a następnie odłożony wywar z omułków i mieszamy rózgą kuchenną na gładko
  • Dodajemy bazylię oraz przyprawy (pieprz) i ponownie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

Omułki

  • Omułki (świeże) (2000 g)
  • Sałata masłowa (100 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)

Sos

  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Pokrywka do garnka, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Omułki z porami

Z porów odkrawamy białe części i tylko ich używamy Omułki dokładnie szorujemy pod zimną, bieżącą wodą i odrywamy bisiory Pory (…)

WIĘCEJ >

Omułki z kiełbasą chorizo

Omułki dokładnie oczyszczamy (oskrobujemy, usuwamy narośle i wyrzucamy wszystkie, których nie da się otworzyć) Do garnka wlewamy wino i doprowadzamy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowe omułki po meksykańsku

Cebulę obieramy i kroimy w krążki Omułki dokładnie oczyszczamy Do garnka wlewamy tłuszcz, wodę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Omułki z pomidorami i chili

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Omułki w białym winie i ziołach

Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (natkę) drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotki (…)

WIĘCEJ >