fbpx
logo
Szukaj
open close

Paski indyka w ziołowej panierce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5bc48b8c-bb82-45d1-96e4-40eef55f57f1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paski indyka w ziołowej panierce

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso kroimy w paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok. 4 cm
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (biały pieprz) i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą, zieleninę oraz przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych talerzy
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie układamy w naczyniu kawałki mięsa i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie odwracamy mięso na drugą stronę, skrapiamy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Paski indyka możesz podawać np. z sosem serowym i z ulubionymi, świeżymi warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Pieprz biały (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Dziecięca dżdżownica z parówki

Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz buźki Z ogórka wycinamy paski Parówkę odcedzamy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Lasagne z indykiem i serem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Naleśniki z nadzieniem mięsnym

Do misy miksera wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz sól, dolewamy mleko i miksujemy Do masy dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >