fbpx
logo
Szukaj
open close

Paski indyka w ziołowej panierce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5bc48b8c-bb82-45d1-96e4-40eef55f57f1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Paski indyka w ziołowej panierce

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso kroimy w paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok. 4 cm
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (biały pieprz) i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą, zieleninę oraz przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych talerzy
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie układamy w naczyniu kawałki mięsa i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie odwracamy mięso na drugą stronę, skrapiamy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Paski indyka możesz podawać np. z sosem serowym i z ulubionymi, świeżymi warzywami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Pieprz biały (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Grillowana pierś z indyka Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez (…)

WIĘCEJ >

Indyk duszony z warzywami

Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >