fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paski indyka w ziołowej panierce

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-374
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paski indyka w ziołowej panierce

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso kroimy w paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok. 4 cm
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (biały pieprz) i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dolewamy wodę i lekko roztrzepujemy
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą, zieleninę oraz przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych talerzy
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie układamy w naczyniu kawałki mięsa i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie odwracamy mięso na drugą stronę, skrapiamy pozostałym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Pieprz biały (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięce purée ziemniaczane z kotlecikami – świnka

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i kroimy w trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy z…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut W tym czasie siekamy zieleninę Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość…

WIĘCEJ >