Pieczarki w panierce
Pieczarki w panierce
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
- Na papier układamy pieczarki
- Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą i przyprawy, mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką pieczarki
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy go do dzbanka
- Dodajemy przyprawy oraz przyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy, a następnie polewamy tłuszczem pieczarki
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczarek.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (240 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło (50 g)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gyros z kurczaka z warzywami
Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…
WIĘCEJ >Orientalne steki teriyaki
Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie owijamy…
WIĘCEJ >Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy
WIĘCEJ >Przepyszny deser bananowy z lodami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Banany (nieobrane) kładziemy na blachę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (skórka powinna poczernieć, lecz miąższ powinien zostać jędrny) Po tym czasie wyciągamy banany z…
WIĘCEJ >