fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczeń, ser, jajo, awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e632ce4-1f12-4391-80a5-12e4dcaf0511
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczeń, ser, jajo, awokado

Przygotowanie

Ser, jajo, awokado

  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
  • Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
  • Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w plastry
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Wszystkie składniki rozkładamy na talerzach, tak jak na załączonym obrazku i całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
  • Obok rozkładamy plastry pieczeni

Pieczeń

  • Mięso dokładnie oczyszczamy z błon i nakłuwamy z każdej strony nożem (ok. 15-20 razy)
  • Następnie przenosimy mięso do miski, w której będzie się mieściło ciasno
  • Dodajemy obrane ząbki czosnku
  • Do osobnej miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy
  • Przygotowaną zalewę wlewamy do miski z mięsem i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz. (mięso powinno być całkowicie zakryte)
  • Po tym czasie mięso odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy tłuszczem oraz przyprawami
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, tak aby zamknąć pory
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Obsmażone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek z zalewy oraz cebulę i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Następnie dolewamy wodę i pieczemy przez kolejne ok. 45 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ser, jajo, awokado

  • Awokado (420 g)
  • Pomidor koktajlowy (360 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Ser żółty (270 g)
  • Rukola (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Pieczeń

  • Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
  • Woda (750 ml)
  • Cebula (315 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone i grzanki

Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na talerz nakładamy grzanki, jaja i pomidorki

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalarepy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 min Dodajemy kalarepę i podsmażamy 2-3 min Zalewamy wywarem Gotujemy 15 min na małym…

WIĘCEJ >