Pieczeń, ser, jajo, awokado
Pieczeń, ser, jajo, awokado
Przygotowanie
Ser, jajo, awokado
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
- Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w plastry
- Pomidorki kroimy na pół
- Wszystkie składniki rozkładamy na talerzach, tak jak na załączonym obrazku i całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
- Obok rozkładamy plastry pieczeni
Pieczeń
- Mięso dokładnie oczyszczamy z błon i nakłuwamy z każdej strony nożem (ok. 15-20 razy)
- Następnie przenosimy mięso do miski, w której będzie się mieściło ciasno
- Dodajemy obrane ząbki czosnku
- Do osobnej miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy
- Przygotowaną zalewę wlewamy do miski z mięsem i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz. (mięso powinno być całkowicie zakryte)
- Po tym czasie mięso odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy tłuszczem oraz przyprawami
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, tak aby zamknąć pory
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Obsmażone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek z zalewy oraz cebulę i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Następnie dolewamy wodę i pieczemy przez kolejne ok. 45 minut
- Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Ser, jajo, awokado
- Awokado (420 g)
- Pomidor koktajlowy (360 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Ser żółty (270 g)
- Rukola (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Pieczeń
- Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
- Woda (750 ml)
- Cebula (315 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Czosnek (30 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Klopsiki z cukinią
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…
WIĘCEJ >Dip z karczochami i szpinakiem
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…
WIĘCEJ >Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Pieczone grzyby z ziołami
Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki Shiitake odcedzamy i kroimy w paski Grzyby układamy w…
WIĘCEJ >