fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczeń, ser, jajo, awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e632ce4-1f12-4391-80a5-12e4dcaf0511
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczeń, ser, jajo, awokado

Przygotowanie

Ser, jajo, awokado

  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
  • Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
  • Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w plastry
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Wszystkie składniki rozkładamy na talerzach, tak jak na załączonym obrazku i całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
  • Obok rozkładamy plastry pieczeni

Pieczeń

  • Mięso dokładnie oczyszczamy z błon i nakłuwamy z każdej strony nożem (ok. 15-20 razy)
  • Następnie przenosimy mięso do miski, w której będzie się mieściło ciasno
  • Dodajemy obrane ząbki czosnku
  • Do osobnej miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy
  • Przygotowaną zalewę wlewamy do miski z mięsem i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz. (mięso powinno być całkowicie zakryte)
  • Po tym czasie mięso odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy tłuszczem oraz przyprawami
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, tak aby zamknąć pory
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Obsmażone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek z zalewy oraz cebulę i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Następnie dolewamy wodę i pieczemy przez kolejne ok. 45 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ser, jajo, awokado

  • Awokado (420 g)
  • Pomidor koktajlowy (360 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Ser żółty (270 g)
  • Rukola (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Pieczeń

  • Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
  • Woda (750 ml)
  • Cebula (315 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Klopsiki z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…

WIĘCEJ >

Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Pieczone grzyby z ziołami

Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki Shiitake odcedzamy i kroimy w paski Grzyby układamy w…

WIĘCEJ >