Pieczeń, ser, jajo, awokado
Pieczeń, ser, jajo, awokado
Przygotowanie
Ser, jajo, awokado
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
- Awokado obieramy, kroimy na pół (pestkę usuwamy), a następnie w plastry
- Pomidorki kroimy na pół
- Wszystkie składniki rozkładamy na talerzach, tak jak na załączonym obrazku i całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
- Obok rozkładamy plastry pieczeni
Pieczeń
- Mięso dokładnie oczyszczamy z błon i nakłuwamy z każdej strony nożem (ok. 15-20 razy)
- Następnie przenosimy mięso do miski, w której będzie się mieściło ciasno
- Dodajemy obrane ząbki czosnku
- Do osobnej miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy
- Przygotowaną zalewę wlewamy do miski z mięsem i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz. (mięso powinno być całkowicie zakryte)
- Po tym czasie mięso odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy tłuszczem oraz przyprawami
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, tak aby zamknąć pory
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Obsmażone mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek z zalewy oraz cebulę i wsadzamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Następnie dolewamy wodę i pieczemy przez kolejne ok. 45 minut
- Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Ser, jajo, awokado
- Awokado (420 g)
- Pomidor koktajlowy (360 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Ser żółty (270 g)
- Rukola (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Pieczeń
- Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
- Woda (750 ml)
- Cebula (315 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Czosnek (30 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Pieczeń:· Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…
WIĘCEJ >Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni
Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >