fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone grzyby z ziołami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-111
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone grzyby z ziołami

Przygotowanie

  • Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki
  • Shiitake odcedzamy i kroimy w paski
  • Grzyby układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i dodajemy zieleninę (tymianek)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy pomidory i ocet, mieszamy i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (bazylią)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzybów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Shiitake suszony (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…

WIĘCEJ >

Warzywa po hiszpańsku z chorizo

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Kiełbasę kroimy w plastry Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w ósemki Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C W naczyniu żaroodpornym układamy…

WIĘCEJ >