Pieczone grzyby z ziołami
Pieczone grzyby z ziołami
Przygotowanie
- Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki
- Shiitake odcedzamy i kroimy w paski
- Grzyby układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i dodajemy zieleninę (tymianek)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie dodajemy pomidory i ocet, mieszamy i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (bazylią)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzybów.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Shiitake suszony (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Steki z kalafiora
Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…
WIĘCEJ >Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >Jaglanka jabłkowo-gruszkowa
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…
WIĘCEJ >Warzywa po hiszpańsku z chorizo
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Kiełbasę kroimy w plastry Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w ósemki Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C W naczyniu żaroodpornym układamy…
WIĘCEJ >