fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone grzyby z ziołami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-111
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone grzyby z ziołami

Przygotowanie

  • Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki
  • Shiitake odcedzamy i kroimy w paski
  • Grzyby układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i dodajemy zieleninę (tymianek)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy pomidory i ocet, mieszamy i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (bazylią)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Shiitake suszony (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Motyl z parówki i ziemniaków

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na talerz Z sera wycinamy kawałki na kształt chmurek Ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Kanapki z pasztetem i awokado

Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami

WIĘCEJ >

Galaretka warzywna

Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Buraki kroimy w plastry Do pojemników układamy listki pietruszki oraz warzywa i całość…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >