fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak w panierce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceeee48fb-fc31-459c-a224-b7482b3e96aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak w panierce

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy mięso
  • Płatki kukurydziane wsypujemy do torebki foliowej i rozgniatamy wałkiem na drobne okruchy
  • Następnie do torebki wsypujemy przyprawy (paprykę i oregano) i potrząsamy, tak aby wszystko dokładnie wymieszać
  • Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem
  • Panierkę wysypujemy na talerz, obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa i kładziemy na folię
  • Następnie blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Kurczak udko (450 g)
  • Kurczak skrzydło (300 g)
  • Maślanka (150 g)
  • Płatki kukurydziane (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Jaja sadzone, boczek, pomidorki koktajlowe

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące Obok boczku wybijamy jaja i smażmy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Boczek i jaja…

WIĘCEJ >

Duszona wołowina po grecku

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >