Pieczony kurczak w panierce
Pieczony kurczak w panierce
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy mięso
- Płatki kukurydziane wsypujemy do torebki foliowej i rozgniatamy wałkiem na drobne okruchy
- Następnie do torebki wsypujemy przyprawy (paprykę i oregano) i potrząsamy, tak aby wszystko dokładnie wymieszać
- Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem
- Panierkę wysypujemy na talerz, obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa i kładziemy na folię
- Następnie blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Kurczak udko (450 g)
- Kurczak skrzydło (300 g)
- Maślanka (150 g)
- Płatki kukurydziane (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.