fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak w panierce

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-354
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak w panierce

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy mięso
  • Płatki kukurydziane wsypujemy do torebki foliowej i rozgniatamy wałkiem na drobne okruchy
  • Następnie do torebki wsypujemy przyprawy (paprykę i oregano) i potrząsamy, tak aby wszystko dokładnie wymieszać
  • Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem
  • Panierkę wysypujemy na talerz, obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa i kładziemy na folię
  • Następnie blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Kurczak udko (450 g)
  • Kurczak skrzydło (300 g)
  • Maślanka (150 g)
  • Płatki kukurydziane (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Owocowy szaszłyk w czekoladzie

Czekoladę połamać i wrzucić do garnka Dodać mleko kokosowe i olej Na małym ogniu podgrzać aż się rozpuści NIE WOLNO zagotować Banana kroimy w plastry Gruszkę kroimy w kostkę Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy i usuwamy okrągły…

WIĘCEJ >

Kurczak po prowansalsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pomidory,…

WIĘCEJ >

Bakłażan grillowany

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >