Pieczony ser owczy z warzywami
Pieczony ser owczy z warzywami
Przygotowanie
- Ser kroimy na plastry (1 plaster na 100 g sera)
- Pomidory kroimy w plastry
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry
- Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej o wymiarach ok. 20 cm x 20 cm (jeden kawałek na 100 g sera)
- Każdy kawałek folii smarujemy tłuszczem i układamy na nich plastry sera
- Na ser kładziemy pomidory, cebulę, czosnek oraz oliwki, posypujemy przyprawami i zawijamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Zawinięty ser układamy na blachę i wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Autor
Lista składników
- Ser Camembert (50 g)
- Rukola (40 g)
- Truskawka (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Orzech ziemny (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki z indyka po chińsku
Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy…
WIĘCEJ >Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >Ryż pomarańczowo-miętowy
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy orzechy i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty (do momentu,…
WIĘCEJ >Jaglanka z dynią
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jaglankę…
WIĘCEJ >