Pierś indyka, zapiekane ziemniaki, awokado
Pierś indyka, zapiekane ziemniaki, awokado
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na papier
- Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy
- Następnie mięso przyprawiamy z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Awokado obieramy i kroimy w paski, a następnie układamy na talerzu i posypujemy nasionami
- Obok awokado nakładamy ziemniaki
- Mięso ściągamy z patelni, odkładamy na deskę, czekamy 3-5 minut do ostygnięcia i kroimy w plastry
- Plastry mięsa układamy obok ziemniaków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (150 g)
- Ziemniak (150 g)
- Awokado (70 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Chia – nasiona (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.