Pierś indyka, zapiekane ziemniaki, awokado
Pierś indyka, zapiekane ziemniaki, awokado
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na papier
- Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy
- Następnie mięso przyprawiamy z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Awokado obieramy i kroimy w paski, a następnie układamy na talerzu i posypujemy nasionami
- Obok awokado nakładamy ziemniaki
- Mięso ściągamy z patelni, odkładamy na deskę, czekamy 3-5 minut do ostygnięcia i kroimy w plastry
- Plastry mięsa układamy obok ziemniaków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (150 g)
- Ziemniak (150 g)
- Awokado (70 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Chia – nasiona (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą
Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Papryka nadziewana mięsem mielonym
W rondlu zagotowujemy wodę Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i…
WIĘCEJ >