fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c265d8f5f-af4c-4527-b466-831e859700b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin, chili, sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty tłuszczem z przyprawami
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
  • Skrapiamy mięso sokiem z cytryny i smażymy przez ok. 30 sek.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Mięso możesz podać z różnymi dodatkami np. z ryżem i warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Chili (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki Batat z marchewką obieramy i kroimy w plastry Ziemniaki, batat i marchew gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Zieleninę drobno siekamy Warzywa odcedzamy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 12

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >