fbpx
logo
Szukaj
open close

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c265d8f5f-af4c-4527-b466-831e859700b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin, chili, sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty tłuszczem z przyprawami
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
  • Skrapiamy mięso sokiem z cytryny i smażymy przez ok. 30 sek.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Mięso możesz podać z różnymi dodatkami np. z ryżem i warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Chili (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl z awokado

Awokado obieramy i kroimy na kawałki Z truskawek usuwamy szypułki Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie sałatę drobno siekamy Z…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Owsianka – sowa

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kiwi…

WIĘCEJ >