Piersi kurczaka z kminem rzymskim
Piersi kurczaka z kminem rzymskim
Przygotowanie
- Mięso kroimy w paski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin, chili, sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty tłuszczem z przyprawami
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
- Skrapiamy mięso sokiem z cytryny i smażymy przez ok. 30 sek.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Mięso możesz podać z różnymi dodatkami np. z ryżem i warzywami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (800 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Chili (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl z awokado
Awokado obieramy i kroimy na kawałki Z truskawek usuwamy szypułki Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie sałatę drobno siekamy Z…
WIĘCEJ >Słoneczna sałatka sardynkowa
Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…
WIĘCEJ >Owsianka – sowa
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kiwi…
WIĘCEJ >