Piersi kurczaka z kminem rzymskim
Piersi kurczaka z kminem rzymskim
Przygotowanie
- Mięso kroimy w paski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin, chili, sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty tłuszczem z przyprawami
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
- Skrapiamy mięso sokiem z cytryny i smażymy przez ok. 30 sek.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Mięso możesz podać z różnymi dodatkami np. z ryżem i warzywami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (800 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.