fbpx
logo
Szukaj
open close

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c265d8f5f-af4c-4527-b466-831e859700b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin, chili, sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty tłuszczem z przyprawami
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż mięso będzie miało złoty kolor)
  • Skrapiamy mięso sokiem z cytryny i smażymy przez ok. 30 sek.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Mięso możesz podać z różnymi dodatkami np. z ryżem i warzywami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Piersi z kurczaka z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię grillową Mięso smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na patelnię i…

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…

WIĘCEJ >

Curry z kurczakiem po tajsku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Dodajemy…

WIĘCEJ >