fbpx
logo
Szukaj
open close

Piersi z kurczaka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca75557ec-732b-419a-bd20-3a05ae8772ac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piersi z kurczaka z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na patelnię i grillujemy przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż mięso będzie dobrze wysmażone)
  • Mięso ściągamy z patelni i odkładamy na talerz (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, ocet oraz przyprawy (zioła prowansalskie i pieprz), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż woda odparuję, a z pomidorów zrobi się gęsty sos)
  • Dodajemy groszek oraz cukinię, przykrywamy warzywa kawałkami mięsa i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Cukinia zielona (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia grillowa, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wstążki z piersią z kurczaka

Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy Do miski wsypujemy mąkę (…)

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Grillowany camembert, pierś z kurczaka i warzywa

Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i (…)

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w (…)

WIĘCEJ >