fbpx
logo
Szukaj
open close

Piersi z kurczaka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca75557ec-732b-419a-bd20-3a05ae8772ac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Piersi z kurczaka z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Mięso smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na patelnię i grillujemy przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż mięso będzie dobrze wysmażone)
  • Mięso ściągamy z patelni i odkładamy na talerz (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, ocet oraz przyprawy (zioła prowansalskie i pieprz), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż woda odparuję, a z pomidorów zrobi się gęsty sos)
  • Dodajemy groszek oraz cukinię, przykrywamy warzywa kawałkami mięsa i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Cukinia zielona (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia grillowa, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki marchewkowe

Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…

WIĘCEJ >

Indyk z grzybami

Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ruszt smarujemy tłuszczem i wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, które napełniamy gorącą wodą (ruszt powinien znajdować się ponad nią) Do miski wlewamy whisky i sok z pomarańczy,…

WIĘCEJ >

Morelowy przysmak

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, dolewamy syrop z moreli, dodajemy owoce i mieszamy Zawartość miski przenosimy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do…

WIĘCEJ >