fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantna potrawka z bakłażana

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-80
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pikantna potrawka z bakłażana

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili drobno siekamy
  • Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry
  • Kawałki bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, czosnkiem oraz chili i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory oraz ciecierzycę i mieszamy
  • Dodajemy bakłażana, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony łosoś z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Pomidorki kroimy na pół Do naczynia wkładamy rybę, a pomiędzy filetami układamy pomidorki Rybę i pomidorki skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Serniczki z awokado o smaku limonki

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm….

WIĘCEJ >

Owsianka z jogurtem i z miętą

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Po ostudzeniu dodajemy posiekane listki świeżej mięty Podajemy

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >