fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne filety rybne

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-223
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pikantne filety rybne

Przygotowanie

  • Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i chili) i mieszamy
  • Mieszankę wylewamy na rybę i dokładnie wcieramy, następnie przykrywamy naczynie folią aluminiową i odkładamy na ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy rybę i smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minuty
  • Następnie przenosimy rybę z powrotem do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Rybę nakładamy na talerze, posypujemy zieleniną i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Czereśnie

Czereśnie umyć pod bieżące wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Smażona cukinia z ciecierzycą

Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 8-10…

WIĘCEJ >

Kanapka z jajem, łososiem wędzonym i ogórkiem kiszonym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Ogórka kroimy w plastry Kanapkę smarujemy tłuszczem, układamy na niej wszystkie składniki (jak…

WIĘCEJ >