fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne filety rybne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4fb469d2-5574-49fb-909a-7589f4be5931
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne filety rybne

Przygotowanie

  • Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kurkumę, kmin rzymski i chili) i mieszamy
  • Mieszankę wylewamy na rybę i dokładnie wcieramy, następnie przykrywamy naczynie folią aluminiową i odkładamy na ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy rybę i smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minuty
  • Następnie przenosimy rybę z powrotem do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Rybę nakładamy na talerze, posypujemy zieleniną i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony kurczak w panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…

WIĘCEJ >

Shake z kiwi, jabłka i pietruszki

Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Pieróg kornwalijski

Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia Dolewamy zimną wodę i mieszamy Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które szybko zagniatamy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w…

WIĘCEJ >