fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne frytki serowe

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-161
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pikantne frytki serowe

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie paski i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski, dolewamy tłuszcz (oliwę) i mieszamy
  • Następnie wykładamy ziemniaki na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut (po ok. 20 minutach obracamy frytki na drugą stronę)
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Posypujemy paprykę mąką, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy na patelnię mleko
  • Stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści
  • Frytki nakładamy na talerze i posypujemy serowym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frytek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie sałatę drobno siekamy Z…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem i porem

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pora obieramy i kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut (tak aby nie było surowe), co jakiś czas mieszając Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >