fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne frytki serowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c791c6bad-a626-4d43-bec2-9f5703f6a8b7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne frytki serowe

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie paski i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski, dolewamy tłuszcz (oliwę) i mieszamy
  • Następnie wykładamy ziemniaki na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut (po ok. 20 minutach obracamy frytki na drugą stronę)
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Posypujemy paprykę mąką, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy na patelnię mleko
  • Stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści
  • Frytki nakładamy na talerze i posypujemy serowym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frytek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >

Kurczak z chrupiącymi warzywami

Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach Cebulę kroimy na ćwiartki Seler kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4…

WIĘCEJ >

Crème brûlée z mango

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę Do rondla wlewamy mleko,…

WIĘCEJ >

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >