fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne frytki serowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c791c6bad-a626-4d43-bec2-9f5703f6a8b7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantne frytki serowe

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie paski i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski, dolewamy tłuszcz (oliwę) i mieszamy
  • Następnie wykładamy ziemniaki na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut (po ok. 20 minutach obracamy frytki na drugą stronę)
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Posypujemy paprykę mąką, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy na patelnię mleko
  • Stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser oraz przyprawy (pieprz) i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści
  • Frytki nakładamy na talerze i posypujemy serowym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frytek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szparagi z botwinką

Szparagi obieramy, kroimy każdego na 4 części i gotujemy w wrzątku przez 5 min Na talerzu układamy wszystkie zieleniny Marchewkę trzemy na tarce i posypujemy po sałatach Dodajmy szparagi Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Ryż z groszkiem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion oraz wodę i stawiamy na kuchenkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Połowę zieleniny (bazylii) drobno siekamy Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę (pestki usuwamy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę, przykrywamy rondel pokrywką i…

WIĘCEJ >