Piknikowe mięso w cieście
Piknikowe mięso w cieście
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Spód i boki tortownicy wykładamy ciastem (2/3 ilości), a następnie wkładamy do zamrażarki
- Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski (cebulę do osobnej miski)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pozostałe warzywa, przecier, sos i przyprawy (sól i pieprz), dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki
- Z zamrażarki wyciągamy tortownicę
- Na ciasto nakładamy nadzienie, przykrywamy pozostałym ciastem i przyciskamy brzegi
- Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim wierzch ciasta
- Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (800 g)
- Marchew (300 g)
- Ciasto francuskie (225 g)
- Cebula (210 g)
- Pietruszka korzeń (75 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos Worcestershire (12 ml)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Łopatka i nerki w cieście
Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do plastikowego worka Dodajemy mąkę i potrząsamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią dokładnie pokryty Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Pieczarki kroimy w plasterki Na patelni…
WIĘCEJ >Pudding ryżowy z cynamonem
W garnku roztapiamy tłuszcz Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon mielony, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (bez pokrywki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Dodajemy cukier i…
WIĘCEJ >Tagine z kurczaka i daktyli
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…
WIĘCEJ >