fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z rzepy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c43e3e387-b470-4488-9ca9-fcd2c817dc75
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z rzepy

Przygotowanie

  • Rzepę obieramy i odcinamy górne części
  • Ziemniaki obieramy i płuczemy
  • Rzepę z ziemniakami ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę i czosnek obieramy
  • Listki zieleniny odrywamy od łodyżek, myjemy i osuszamy
  • Cebulę, czosnek oraz zieleninę drobno siekamy
  • Do miski z rzepą i ziemniakami dodajemy cebulę, czosnek, zieleninę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 5 minut
  • Z miski usuwamy sok, który wypłynął z warzyw, dodajemy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Za pomocą widelca wykładamy na patelnię małą porcję masy i lekko dociskamy widelcem
  • Placki smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, na umiarkowanym ogniu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rzepą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Rzepa (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ziemniak (65 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Rzepa pieczona w białym winie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Rzepę obieramy i kroimy na kawałki Następnie układamy rzepę w naczyniu żaroodpornym, oprószamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczona rzepa i pasternak

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pasternak z rzepą obieramy i odcinamy końcówki Pasternak (…)

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne (…)

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy (…)

WIĘCEJ >