Placki z rzepy
Placki z rzepy
Przygotowanie
- Rzepę obieramy i odcinamy górne części
- Ziemniaki obieramy i płuczemy
- Rzepę z ziemniakami ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę i czosnek obieramy
- Listki zieleniny odrywamy od łodyżek, myjemy i osuszamy
- Cebulę, czosnek oraz zieleninę drobno siekamy
- Do miski z rzepą i ziemniakami dodajemy cebulę, czosnek, zieleninę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 5 minut
- Z miski usuwamy sok, który wypłynął z warzyw, dodajemy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Za pomocą widelca wykładamy na patelnię małą porcję masy i lekko dociskamy widelcem
- Placki smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, na umiarkowanym ogniu
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rzepą.
Autor
Lista składników
- Rzepa (400 g)
- Cebula (105 g)
- Ziemniak (65 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Kmin rzymski (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.