fbpx
logo
Szukaj
open close

Plasterki awokado z sosem paprykowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccdbbb0d8-fdcd-4dce-b818-5f4150f4e687
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Plasterki awokado z sosem paprykowym

Przygotowanie

  • Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne
  • Następnie kroimy papryki w paski i gotujemy na parze przez ok. 4-5 minut
  • Po tym czasie kawałki papryk obieramy ze skórki i przenosimy do blendera
  • Dolewamy tłuszcz oraz sok z cytryny i blendujemy przez ok. 3-4 minuty (sos powinien być gładki)
  • Następnie dodajemy do sosu przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Awokado nacinamy wzdłuż do pestki, połówki przekręcamy w przeciwnych kierunkach, rozdzielamy i usuwamy pestkę
  • Następnie awokado obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5-2 mm, po czym skrapiamy sokiem z limonki, aby nie ściemniało
  • Na talerz wylewamy porcję sosu, na wierzchu układamy kawałki awokado i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z awokado.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Papryka czerwona (460 g)
  • Awokado (280 g)
  • Sok z cytryny (bio) (36 ml)
  • Sok z limonki (bio) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Awokado nadziewane fetą

Awokado głęboko nacinamy wzdłuż (do pestki), połówki obracamy w przeciwnych kierunkach i rozdzielamy, po czym wyrzucamy pestkę Miąższ z awokado (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowy mus z awokado

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na kawałki Następnie przenosimy awokado do miski i skrapiamy sokiem z cytryny Orzechy wsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem

Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C Łyżką wydrążamy połówkę awokado do momentu aż otwór będzie mniej więcej dwa razy (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną (…)

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera (…)

WIĘCEJ >