Plasterki awokado z sosem paprykowym
Plasterki awokado z sosem paprykowym
Przygotowanie
- Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne
- Następnie kroimy papryki w paski i gotujemy na parze przez ok. 4-5 minut
- Po tym czasie kawałki papryk obieramy ze skórki i przenosimy do blendera
- Dolewamy tłuszcz oraz sok z cytryny i blendujemy przez ok. 3-4 minuty (sos powinien być gładki)
- Następnie dodajemy do sosu przyprawy i dokładnie mieszamy
- Awokado nacinamy wzdłuż do pestki, połówki przekręcamy w przeciwnych kierunkach, rozdzielamy i usuwamy pestkę
- Następnie awokado obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5-2 mm, po czym skrapiamy sokiem z limonki, aby nie ściemniało
- Na talerz wylewamy porcję sosu, na wierzchu układamy kawałki awokado i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z awokado.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (460 g)
- Awokado (280 g)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Sok z limonki (bio) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz kajeński (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Awokado nadziewane fetą
Awokado głęboko nacinamy wzdłuż (do pestki), połówki obracamy w przeciwnych kierunkach i rozdzielamy, po czym wyrzucamy pestkę Miąższ z awokado wydrążamy łyżką tak, aby przy skórce zostało ok. 2-3 mm Następnie kroimy miąższ z awokado…
WIĘCEJ >Czekoladowy mus z awokado
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na kawałki Następnie przenosimy awokado do miski i skrapiamy sokiem z cytryny Orzechy wsypujemy do młynka do mielenia kawy i drobno mielimy Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy…
WIĘCEJ >Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem
Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C Łyżką wydrążamy połówkę awokado do momentu aż otwór będzie mniej więcej dwa razy większy niż na początku Kładziemy połówki awokado wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym Wbijamy…
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >