fbpx
logo
Szukaj
open close

Plastry z indyka z szynką parmeńską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7590be6c-beb4-4cda-b572-26d81e3bd5ee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Plastry z indyka z szynką parmeńską

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem
  • Do miski z czosnkiem dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy 2/3 ilości tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i usuwamy skórę, a następnie nacieramy powstałym sosem
  • Na mięsie układamy plastry szynki, tak aby jeden plaster zachodził na drugi i związujemy nicią kuchenną
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i wino, dodajemy żurawinę oraz mąkę, dokładnie mieszamy na gładki sos i gotujemy przez ok. 2 minuty na dużym ogniu
  • Mięso kroimy w plastry, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1000 g)
  • Szynka parmeńska (150 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (45 g)
  • Wino czerwone wytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką

Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę

WIĘCEJ >