fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Plastry z indyka z szynką parmeńską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7590be6c-beb4-4cda-b572-26d81e3bd5ee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Plastry z indyka z szynką parmeńską

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem
  • Do miski z czosnkiem dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy 2/3 ilości tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i usuwamy skórę, a następnie nacieramy powstałym sosem
  • Na mięsie układamy plastry szynki, tak aby jeden plaster zachodził na drugi i związujemy nicią kuchenną
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i wino, dodajemy żurawinę oraz mąkę, dokładnie mieszamy na gładki sos i gotujemy przez ok. 2 minuty na dużym ogniu
  • Mięso kroimy w plastry, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1000 g)
  • Szynka parmeńska (150 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (45 g)
  • Wino czerwone wytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinia w curry z octem

Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz przyprawy, mieszamy i całość gotujemy przez ok. 1 minutę Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm Na dno słoików wsypujemy…

WIĘCEJ >

Ryż z groszkiem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion oraz wodę i stawiamy na kuchenkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Śmietana z malinami

Do miski nakładamy śmietanę i posypujemy malinami

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >