fbpx
logo
Szukaj
open close

Plastry z indyka z szynką parmeńską

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7590be6c-beb4-4cda-b572-26d81e3bd5ee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Plastry z indyka z szynką parmeńską

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem
  • Do miski z czosnkiem dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy 2/3 ilości tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i usuwamy skórę, a następnie nacieramy powstałym sosem
  • Na mięsie układamy plastry szynki, tak aby jeden plaster zachodził na drugi i związujemy nicią kuchenną
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i wino, dodajemy żurawinę oraz mąkę, dokładnie mieszamy na gładki sos i gotujemy przez ok. 2 minuty na dużym ogniu
  • Mięso kroimy w plastry, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1000 g)
  • Szynka parmeńska (150 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (45 g)
  • Wino czerwone wytrawne (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Indyk w sosie żurawinowym

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczne tajskie curry z indyka

Mięso kroimy w kostkę Do rondla wlewamy odrobinę mleka, dodajemy pastę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas (…)

WIĘCEJ >

Indyk duszony z warzywami

Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >