fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwiczka z sosem musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3c5e63ba-f4ba-4b55-bcac-cd006980287b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwiczka z sosem musztardowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy ketchup oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Następnie wkładamy mięso do szklanego naczynia, polewamy marynatą i dokładnie ją wcieramy, po czym wkładamy naczynie do lodówki na min. 3 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem (oliwą), wkładamy do niej mięso i wkładamy brytfannę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło), wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion, dodajemy musztardę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania gęstego sosu
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz cukier i mieszamy
  • Upieczone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwiczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (500 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Musztarda (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ketchup (15 g)
  • Masło (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jarzynówka (zupa)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…

WIĘCEJ >

Kalifornijskie sushi

Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą i zagotowujemy Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Ryżowy zegar

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sałatę rwiemy na kawałki Oliwki kroimy w paski (jedną zostawiamy w całości) Paprykę kroimy w paski (na kształt wskazówek) Na talerz nakładamy ryż i układamy pozostałe…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z parmezanem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy) Przygotowujemy trzy miski – do jednej…

WIĘCEJ >