fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwiczka z sosem musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3c5e63ba-f4ba-4b55-bcac-cd006980287b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwiczka z sosem musztardowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy ketchup oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Następnie wkładamy mięso do szklanego naczynia, polewamy marynatą i dokładnie ją wcieramy, po czym wkładamy naczynie do lodówki na min. 3 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem (oliwą), wkładamy do niej mięso i wkładamy brytfannę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło), wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion, dodajemy musztardę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania gęstego sosu
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz cukier i mieszamy
  • Upieczone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwiczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (500 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Musztarda (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ketchup (15 g)
  • Masło (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami

Mięso kroimy w plastry o wielkości ok. 1,5 cm i posypujemy przyprawami Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić (…)

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min (…)

WIĘCEJ >