Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry o wielkości ok. 1,5 cm i posypujemy przyprawami
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy więcej tłuszczu i podsmażamy pieczarki jeszcze przez ok. 2 minuty
- Pieczarki przenosimy do miski
- Na patelnię dokładamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Na patelnię dodajemy musztardę, syrop klonowy oraz posiekaną zieleninę i mieszamy
- Następnie dodajemy pieczarki, sos sojowy oraz mleko, mieszamy i zagotowujemy
- Na talerz nakładamy makaron, na wierzch kładziemy mięso, a obok brokuły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia polędwicy z innych rodzajów mięs i ryb.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (180 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Makaron Tagliatelle (100 g)
- Mleko kokosowe (40 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Musztarda (15 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Syrop klonowy (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka dla dziecka 3
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Zielona fasolka margherita
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plastry Zieleninę siekamy Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Sałatka pekińska
Kapustę szatkujemy Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę Do…
WIĘCEJ >Mus truskawkowo-bananowy z chia
Z truskawek usuwamy szypułki Banana obieramy i kroimy na kawałki Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Mus przelewamy do miski i posypujemy nasionami chia
WIĘCEJ >