fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6dcc0fb-f595-45ed-b721-5ed1a65678ef
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak, aby lekko zbrązowiało z każdej strony)
  • Następnie przenosimy mięso do brytfanny i wkładamy w najgrubszą część mięsa termometr kuchenny
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (pieczemy do momentu, aż termometr będzie miał temp. 70 st. C)
  • Ok. 15 minut przed końcem pieczenia do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę i stawiamy na średnim ogniu
  • Sos dokładnie mieszamy do momentu, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
  • Po tym czasie kroimy mięso w plastry i podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwiczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (1000 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (180 ml)
  • Musztarda (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (6 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Piekarnik, Rondel, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Zielony kremowy kurczak

Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym z cebulą pokrojoną w piórka. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy 15 minut.

WIĘCEJ >

Zielony koktajl porowy

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >