fbpx
Szukaj
open close

Polędwiczki wieprzowe z cebulką, winogronami i kminem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4f199f71-afb6-4d1f-b3d8-efb7650139cd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwiczki wieprzowe z cebulką, winogronami i kminem

Przygotowanie

  • Kulki winogrona odrywamy z kiści i dokładnie myjemy
  • Z połowy kulek winogrona wyciskamy sok
  • Na talerz wysypujemy przyprawy (kmin i kminek) i obtaczamy w nim mięso
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Dolewamy sok z winogron, dodajemy słodzik i pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu)
  • Cebulki obieramy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulki i smażymy przez ok. 12-15 minut, co jakiś czas mieszając (co jakiś czas dolewamy odrobinę wody)
  • Po tym czasie wyciągamy cebulki z patelni i odkładamy
  • Na patelnię wrzucamy pozostałe kulki winogrona i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach, a obok układamy cebulki i kulki winogrona
  • Wywar gotujemy na dużym ogniu, po czym polewamy nim mięso i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (700 g)
  • Winogrono czerwone (500 g)
  • Cebula dymka (200 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Olej z pestek winogron ekologiczny (20 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Kminek mielony (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Talerz, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Steki z polędwicy

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. (…)

WIĘCEJ >

Polędwica wieprzowa z miodem

Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik (…)

WIĘCEJ >

Grillowana polędwica wołowa

Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy (usuwamy ścięgna) Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Marynatę wcieramy w mięso i (…)

WIĘCEJ >

Kremowa polędwiczka

Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę  i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie (…)

WIĘCEJ >