Polędwiczki wieprzowe z cebulką, winogronami i kminem
Polędwiczki wieprzowe z cebulką, winogronami i kminem
Przygotowanie
- Kulki winogrona odrywamy z kiści i dokładnie myjemy
- Z połowy kulek winogrona wyciskamy sok
- Na talerz wysypujemy przyprawy (kmin i kminek) i obtaczamy w nim mięso
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Dolewamy sok z winogron, dodajemy słodzik i pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (na małym ogniu)
- Cebulki obieramy
- Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulki i smażymy przez ok. 12-15 minut, co jakiś czas mieszając (co jakiś czas dolewamy odrobinę wody)
- Po tym czasie wyciągamy cebulki z patelni i odkładamy
- Na patelnię wrzucamy pozostałe kulki winogrona i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach, a obok układamy cebulki i kulki winogrona
- Wywar gotujemy na dużym ogniu, po czym polewamy nim mięso i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (700 g)
- Winogrono czerwone (500 g)
- Cebula dymka (200 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Olej z pestek winogron ekologiczny (20 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Kminek mielony (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Steki z polędwicy
Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i…
WIĘCEJ >Polędwica wieprzowa z miodem
Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia,…
WIĘCEJ >Grillowana polędwica wołowa
Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy (usuwamy ścięgna) Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na ok. 1 godz. Grill rozgrzewamy do temp. 200 st. C Kładziemy mięso i…
WIĘCEJ >Kremowa polędwiczka
Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.
WIĘCEJ >