fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidorowe udka kurczaka z ziołami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-127
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pomidorowe udka kurczaka z ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Na gorącą patelnię wykładamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 8-10 minut (aby nabrały złotego koloru), a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę (rozmaryn) drobno siekamy
  • Oliwki kroimy w cienkie plasterki
  • Do naczynia żaroodpornego dodajemy czosnek, zieleninę, oliwki, pomidory, wino, sok z cytryny oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Ziemniak młody (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane tortille z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Pomidory kroimy w kostkę Chili, zieleninę i cebulkę drobno siekamy Mięso odcedzamy i kroimy na małe…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z patelni z serem i chorizo

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki…

WIĘCEJ >

Jesienna surówka

Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Placek z pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Paprykę kroimy w małą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Tłuszcz (masło) roztapiamy w małym garnku i wyłączamy kuchenkę Do blendera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy…

WIĘCEJ >