Pomidorowe udka kurczaka z ziołami
Pomidorowe udka kurczaka z ziołami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Na gorącą patelnię wykładamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 8-10 minut (aby nabrały złotego koloru), a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę (rozmaryn) drobno siekamy
- Oliwki kroimy w cienkie plasterki
- Do naczynia żaroodpornego dodajemy czosnek, zieleninę, oliwki, pomidory, wino, sok z cytryny oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (960 g)
- Ziemniak młody (400 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Oliwki czarne (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Kurczak pierś (900 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami
Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami
Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami
WIĘCEJ >