fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomidorowe udka kurczaka z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cddf7b4e4-ca5a-4f23-b534-d9ae3c4959e2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pomidorowe udka kurczaka z ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Na gorącą patelnię wykładamy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 8-10 minut (aby nabrały złotego koloru), a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę (rozmaryn) drobno siekamy
  • Oliwki kroimy w cienkie plasterki
  • Do naczynia żaroodpornego dodajemy czosnek, zieleninę, oliwki, pomidory, wino, sok z cytryny oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (960 g)
  • Ziemniak młody (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Kurczak pierś (900 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >