fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb4ed906-c422-42b2-bf77-d6901d02216d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

Przygotowanie

  • Udka obieramy ze skóry i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy i dodajemy do miski z udkami
  • Do miski z udkami dodajemy tłuszcz, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy (liście laurowe) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Udka wykładamy na blachę, polewamy marynatą i posypujemy posiekaną zieleniną oraz przyprawami (solą i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 20 minut obracamy udka na drugą stronę)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1920 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Buraki w balsamicznym sosie

Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka Caprese

Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry Podajemy na talerzu i przekładamy z plastrami mozzarelli, listkami bazylii Skrapiamy oliwą z oliwek i olejem MCT Doprawiamy do smaku, ewentualnie polewamy octem balsamicznym

WIĘCEJ >

Polędwiczka na sałatce z kalarepy

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…

WIĘCEJ >