Pory faszerowane kaszą
Pory faszerowane kaszą
Przygotowanie
- Pory myjemy pod zimną, bieżącą wodą
- Następnie kroimy w poprzek na kawałki o długości ok. 6-7 cm
- Przygotowane pory gotujemy na parze przez ok. 10 minut, a następnie osuszamy
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
- Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. 45 minut, a następnie odcedzamy
- Przygotowujemy pory: popychając palcem wysuwamy środki porów i oddzielamy od zewnętrznych liści (pory powinny przypominać makaron cannelloni)
- Ok. 1/10 ilości części wewnętrznych porów kroimy w cienkie plasterki
- Cebulę, marchew oraz seler obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone pory i warzywa, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, polewamy śmietaną i dokładnie mieszamy
- Pory napełniamy farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z porem.
Autor
Lista składników
- Por (1100 g)
- Kasza jęczmienna perłowa (150 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Seler naciowy (40 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (20 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wykwintny kurczak a l’orange
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i robimy kilka głębokich nacięć w udkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy przyprawy…
WIĘCEJ >Marchewka z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…
WIĘCEJ >Shake pomarańczowo – imbirowy
Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Pomidorowy kurczak z chili
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili,…
WIĘCEJ >