fbpx
Szukaj
open close

Pory faszerowane kaszą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f1d9e7a-61fc-45e1-b0a3-afef70afbcfe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pory faszerowane kaszą

Przygotowanie

  • Pory myjemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie kroimy w poprzek na kawałki o długości ok. 6-7 cm
  • Przygotowane pory gotujemy na parze przez ok. 10 minut, a następnie osuszamy
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. 45 minut, a następnie odcedzamy
  • Przygotowujemy pory: popychając palcem wysuwamy środki porów i oddzielamy od zewnętrznych liści (pory powinny przypominać makaron cannelloni)
  • Ok. 1/10 ilości części wewnętrznych porów kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę, marchew oraz seler obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone pory i warzywa, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, polewamy śmietaną i dokładnie mieszamy
  • Pory napełniamy farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z porem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Por (1100 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (40 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szkocki rosół z porem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie (…)

WIĘCEJ >

Calzone z porem i kurczakiem

Por kroimy w cienkie plasterki Mięso kroimy w kostkę Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Sery ścieramy na drobnych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Duszone pory z ryżem

Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 (…)

WIĘCEJ >