fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5d97d95-13dc-4030-b19c-a4e2769f8ffd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Mięso przenosimy do miski
  • Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Zmniejszamy ogień, wrzucamy por i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm
  • Na patelnię dodajemy z powrotem mięso, odsączoną z zalewy kukurydzę, groszek i szparagi, wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy ciastem, smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Szparag (300 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Por (280 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Masło (50 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Mleko kokosowe (15 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagowa carbonara

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – zajączek

Z sera wycinamy małe kółka Z szynki wycinamy kawałki na kształt zajączka Z salami wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek zajączka Oliwkę kroimy na pół Szczypiorek kroimy w cienkie paski Z papryki wycinamy kawałki…

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem i serem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę…

WIĘCEJ >