Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem
Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Mięso przenosimy do miski
- Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
- Zmniejszamy ogień, wrzucamy por i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm
- Na patelnię dodajemy z powrotem mięso, odsączoną z zalewy kukurydzę, groszek i szparagi, wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne przykrywamy ciastem, smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Szparag (300 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Por (280 g)
- Ciasto francuskie (75 g)
- Masło (50 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Mleko kokosowe (15 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiący kurczak z szałwią
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka Dodajemy połowę tłuszczu, czosnek (wraz z łupinami) oraz…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >