fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5d97d95-13dc-4030-b19c-a4e2769f8ffd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z porem pod chrupiącym ciastem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Mięso przenosimy do miski
  • Na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Zmniejszamy ogień, wrzucamy por i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm
  • Na patelnię dodajemy z powrotem mięso, odsączoną z zalewy kukurydzę, groszek i szparagi, wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy ciastem, smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Szparag (300 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Por (280 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Masło (50 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Mleko krowie (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Risotto bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa z serem feta i grzankami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy…

WIĘCEJ >

Włoska pieczeń z indyka z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę i marchew obieramy Cebulę, marchew i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski…

WIĘCEJ >