Przystawka z polędwicy wieprzowej „Olimpiada w Meksyku”
Przystawka z polędwicy wieprzowej „Olimpiada w Meksyku”
Przygotowanie
- Marchew z cebulą obieramy i kroimy w plasterki
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i drobno siekamy
- Garnek smarujemy połową tłuszczu
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, po czym przenosimy mięso do garnka
- Na patelnię wrzucamy marchew z cebulą i obsmażamy przez ok. 3-4 minuty, po czym przenosimy do garnka
- Do garnka dodajemy przyprawy (liście laurowe, czosnek i pieprz), pomidory i zieleninę, dolewamy wodę (woda powinna zakrywać zawartość garnka) i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godz.
- Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do garnka sok z limonki
- Z garnka wyciągamy mięso i kroimy w cienkie paski, po czym układamy na talerzu wraz z warzywami i polewamy sosem
- Przed podaniem usuwamy przyprawy (liście laurowe)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Melon miodowy (350 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Szynka parmeńska (150 g)
- Rukola (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szpinak z pomidorami, z rzodkiewką i z fetą
Płuczemy, wysuszamy szpinak i przenosimy go do miski Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, oliwki i pokrojone w kawałki pomidory Fetę kruszymy w kawałki i dodajemy do sałatki Wlewamy sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę siekamy na bardzo cienkie paski, przekładamy do dużej miski i posypujemy solą W tym czasie siekamy bardzo drobno pietruszkę morele morele kroimy w kostkę Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy W szklance mieszamy…
WIĘCEJ >Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda Jajka obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >