fbpx
logo
Szukaj
open close

Rosół wołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4c9e224d-c6a1-47e7-94ac-4b720f043330
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rosół wołowy

Przygotowanie

  • Mięso i kości dokładnie myjemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą
  • Garnek stawiamy na kuchenkę i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie
  • Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por) obieramy
  • Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy na palniku
  • Do garnka dodajemy warzywa oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty) i gotujemy nadal na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie
  • Następnie rosół przecedzamy
  • Połowę ilości marchewek drobno kroimy i wrzucamy do zupy
  • Rosół doprawiamy (solą), posypujemy zieleniną i podajemy z porcją mięsa oraz z makaronem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wołowina szponder (1000 g)
  • Wołowina kości szpikowe (300 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Kremowy makaron

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i gdy zacznie się pienić – ściągamy z kuchenki Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy Następnie dolewamy odrobinę mleka, dokładnie mieszamy, po czym dolewamy…

WIĘCEJ >

Chrupiące paluszki rybne

Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól) i mieszamy Do drugiej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i mieszamy Do trzeciej miski wsypujemy bułkę tartą Rybę kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm i przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Omlet z pieczarkami na rukoli

Pieczarki kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-5 minut W tym czasie do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Masę jajeczną wylewamy…

WIĘCEJ >