Rosół wołowy
Rosół wołowy
Przygotowanie
- Mięso i kości dokładnie myjemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą
- Garnek stawiamy na kuchenkę i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie
- Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por) obieramy
- Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy na palniku
- Do garnka dodajemy warzywa oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty) i gotujemy nadal na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie
- Następnie rosół przecedzamy
- Połowę ilości marchewek drobno kroimy i wrzucamy do zupy
- Rosół doprawiamy (solą), posypujemy zieleniną i podajemy z porcją mięsa oraz z makaronem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołu.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wołowina szponder (1000 g)
- Wołowina kości szpikowe (300 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Por (70 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz ziarnisty (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.