fbpx
logo
Szukaj
open close

Rosół wołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4c9e224d-c6a1-47e7-94ac-4b720f043330
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rosół wołowy

Przygotowanie

  • Mięso i kości dokładnie myjemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą
  • Garnek stawiamy na kuchenkę i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie
  • Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por) obieramy
  • Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy na palniku
  • Do garnka dodajemy warzywa oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty) i gotujemy nadal na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie
  • Następnie rosół przecedzamy
  • Połowę ilości marchewek drobno kroimy i wrzucamy do zupy
  • Rosół doprawiamy (solą), posypujemy zieleniną i podajemy z porcją mięsa oraz z makaronem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wołowina szponder (1000 g)
  • Wołowina kości szpikowe (300 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Lekki rosół drobiowy z makaronem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Mięso kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Rosół z kawałkiem mięsa i szczypiorkiem

Mięso dokładnie oczyszczamy W garnku zagotowujemy rosół Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do momentu, aż mięso przestanie (…)

WIĘCEJ >

Rosół drobiowy

Kurę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2 godz. W osobnym garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody (…)

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” (…)

WIĘCEJ >

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z (…)

WIĘCEJ >