fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d0c5213-ab53-4a41-ab93-9e361ae17e07

Ryż z jabłkami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy
  • W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce
  • Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki
  • Dusimy 15 minut
  • Na talerzu układamy ryż, a na nim mus jabłkowy

Uwagi

Można dodatkowo zapiec ryż z musem jabłkowym w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 10 minut

Autor

Kamila Lipowicz
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g ryżu basmati
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (3 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (2 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Rondel, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem

Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)

WIĘCEJ >

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >