Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy
- W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce
- Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki
- Dusimy 15 minut
- Na talerzu układamy ryż, a na nim mus jabłkowy
Uwagi
Można dodatkowo zapiec ryż z musem jabłkowym w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 10 minut
Autor
Lista składników
- 100 g ryżu basmati
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (3 g)
- 1 jabłko (180 g)
- ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
- ½ łyżeczki mielonych goździków (2 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie miseczkowe „Słony karmel”
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.
WIĘCEJ >Placuszki bez glutenu, bez jaj
Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…
WIĘCEJ >Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…
WIĘCEJ >