Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy
- W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce
- Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki
- Dusimy 15 minut
- Na talerzu układamy ryż, a na nim mus jabłkowy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne przepisy z wykorzystaniem ryżu.
Autor
Lista składników
- Jabłko (świeże) (180 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Sok z cytryny (6 g)
- Cynamon mielony (2 g)
- Wanilia ekstrakt (2 g)
- Goździk mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym
Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym owocami
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy ulubione owoce
WIĘCEJ >Spaghetti konjac w sosie pomidorowym
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy…
WIĘCEJ >